ERIK GAMZEJEV ⟩ Keskerakond ei õpi Ida-Virumaal oma vigadest kuidagi

Erik Gamzejev
Copy
Põhjaranniku peatoimetaja Erik Gamzejev.
Põhjaranniku peatoimetaja Erik Gamzejev. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Keskerakonna katsed kukutada alles neli kuud ametis olnud Narva linnavõime näitavad, kuivõrd järjekindlalt õppimisvõimetult ja ennast kahjustavalt jätkab see erakond Ida-Virumaal tegutsemist.

Narvat üle 20 aasta suure ülekaaluga valitsenud Keskerakond sai viimastel kohalikel valimistel selgelt lüüa Katri Raigi valimisliidult. Varasematel kohalikel valimistel tavapäraselt 60-75 protsenti häältest noppinud Keskerakond pidi nüüd leppima 31 protsendi ja hõbemedaliga. Keskerakondlased on ise lõhenenud ja kümnest volikogusse pääsenust on mitmed juba läinud üle Katri Raigi fraktsiooni.

Keskerakonnal ei ole Narvas enam tugevaid liidreid. Riigikogu liige Mihhail Stalnuhhin on neist küll jätkuvalt osavaim häältevõtja, ent temagi tulemus on valimistel iga kord tunduvalt väiksem kui eelmistel kordadel. Ligemale 20 aastat Narva linnapea ja lühikest aega volikogu esimees olnud Tarmo Tammiste põrus aga sootuks: 158 häälega ei pääsenud ta isegi volikogusse.

Keskerakonnast on küüniline nõuda Narvas nelja kuu jooksul tulemusi asjades, mille peale endal ka 20 aastaga hammas ei hakanud.

Keskerakonnal ei ole Narvas inimesi, kes omaksid linnaelanike seas autoriteeti, aga võimu tahaksid nad ikka saada. Ja Keskerakonna peakontor muudkui õhutab erinevate kombinatsioonidega barrikaadidele, kaaludes muu hulgas isegi Jaan Tootsi Narva linnapeaks komandeerimist. Justkui ühest seltskonnakroonika kangelasest Martin Repinskist ja tema tempudest veel vähe oleks olnud. Jõhvis lõppes vallavanema importimine Valgast valimistel fiaskoga. No ei taha Keskerakond oma eksimustest õppida!

Märksa tõsisem küsimus on aga, kellega koos siis Keskerakond Narvas võimupööret kavatseb läbi viia. Nende oma ridades, aga ka valimisliidus Elagu Narva on inimesi, kes on juba korra, 2018. aastal Keskerakonna reetnud, kui lahkusid sealt hiljem korruptsioonikuritegudes süüdi mõistetud Aleksei Voronovi pealekäimisel. See oli solvumispuhang, kui puhastuda sooviva Keskerakonna esimees Jüri Ratas leidis, et korruptsioonis kahtlustatavad saadikud peaksid tegevuse volikogu liikmena peatama.

Kuna kohalike valimiste eel selgus, et Keskerakonnal polegi suurt kellegagi enam Narvas hääli püüdma minna, võeti osa neist erakonda või valimisnimekirja tagasi. Teiste seas ka kriminaalkorras kelmuse eest karistatud endine volikogu esimees Aleksandr Jefimov. Sisetülid läksid sedavõrd teravaks, et Keskerakonna Narva piirkonna endine juht, Euroopa Parlamendi saadik Yana Toom soovitas Tarmo Tammistel, kellel ta enda sõnul aitas saada tööle majandusministeeriumisse, võtta palju-palju palderjani.

Lisaks loodab Keskerakond, et nendega löövad nüüd kampa ka mõned Katri Raigi nimekirja inimesed, kes on kibestunud või pettunud. Nagu näiteks häälte ostmise süüdistuse saanud ja kohut ootav endine reformierakondlane Sergei Gorlatš, kes jäi toimunu pärast ilma loodetud volikogu esimehe kohast.

Vale oleks pidada Katri Raigi linnavalitsust asendamatuks või ideaalseks ja kõiki otsuseid õigeteks. Aga on ilmselge, et Narva juhtimine vajas muutusi. Ei ole ka kahtlust, et ootused Katri Raigi suhtes on olnud väga suured. Kui tuntavaid tulemusi kiiresti ei tule, siis tekib valijatel pettumus ja opositsioonil ründamiskihk.

Kuid Keskerakond ise oli Narvas 20 aastat võimul. Tulemus? Palgatase on riigis üks madalamaid, tööpuudus ja elanike väljaränne üks suuremaid. Lisaks mitmed korruptsioonilood, millega olid seotud ka linna juhtfiguurid.

Tasub anda ka teistele võimalust ja aega vähemalt proovida juhtida linna teisiti. Küüniline on nõuda nelja kuu jooksul tulemusi asjades, mille peale endal ka 20 aastaga hammas ei hakanud. Ainuüksi varasema võimusüsteemi ümberkorraldamiseks kulub aega. Ei ole kahtlust, et see protsess ei meeldi paljudele ja kaikaid lendab kodaratesse vahetpidamata ... Lisaks tuleb samal ajal tegelda paljude kriisidega, mida varem polnud, olgu need seotud energia ja muude hindade tõusu või sõjapõgenike vastuvõtmisega.

Praegusel ajal on oluline ka see, et selles Narva poliitikute ringis, kes tahavad praegu linnas võimupööret korraldada, on vaid üksikud, kes on avalikult ja selgelt mõistnud hukka Venemaa agressiooni Ukrainas. Need poliitikud pelgavad, et piirilinnas, kus tänu antennidele on siiani vabalt nähtavad kõik Putini režiimi tegevust õigustavad Kremli propagandakanalid, kaotaksid nad oma valijaid, kui toetaksid avalikult Ukrainat.

Kui Jüri Ratase juhitav Keskerakond tahab sellise seltskonnaga kukutada julgeoleku seisukohast niigi hellas Narvas praegust võimu, siis saab ta bumerangina hävitava löögi oma populaarsusele ülejäänud Eestis. Keskerakonna reiting on niigi viimastel kuudel langenud. Võimupöörde korraldamine praegu Narvas viiks seda vähem kui aasta enne riigikogu valimisi veelgi allapoole. Mõju oleks samasugune nagu enne eelmisi riigikogu valimisi, kui Keskerakond klammerdus oma haridusministri Mailisi Repsi põikpäiste hoiakute kaitsmisele Kohtla-Järve gümnaasiumi küsimuses.

Keskerakond võiks Narvas võita, kui suudaks end näidata praegusele linnavõimule lahke abilisena, aga mitte õelalt põrnitseva ja oma võimalust passiva vaenlasena. Jah, Keskerakond ei ole Narvas võimul, aga riigis võimu jagava erakonnana tuleks praegusel keerulisel ajal Narva võimudele kõikvõimalikku tuge anda, arutlemata selle üle, kas ristiheinalehega roheline lipp seal parajasti lehvib või mitte. See oleks suuremeelne ja riigimehelik käitumine, mis aitaks Narvat ja kogu Eestit ning tooks ka Keskerakonnale varem või hiljem väärika tasu. Sama kehtib ka kõigi teiste erakondade kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles