ANVAR SAMOST Armastuseta koalitsioonivalitsuste kiituseks

Anvar Samost
, ajakirjanik
Copy
Ajakirjanik Anvar Samost.
Ajakirjanik Anvar Samost. Foto: Erakogu

Isegi ajakirjanikud kipuvad küsima, kuidas saavad samasse valitsusse kokku tulla erakonnad, mille vahel mingit koostöövaimu või vastastikust lugupidamist, rääkimata armastusest, ei ole. Praegu jälgime Reformierakonna, Isamaa ja sotsiaaldemokraatide peetavaid koalitsioonikõnelusi ja tõepoolest võiks naiivselt hüüda: miks ometi nad seda vastu tahtmist teevad!

Peaminister ja Reformierakonna esimees Kaja Kallas ise ütles mõne päeva eest rahvusringhäälingule, et talle näib Isamaa läbirääkimiste positsioone hinnates, et tulevad väga rasked ajad ja partner soovib sellest tulenevalt olla pigem opositsioonis: "Minu tunne on, et soov valitsusse tulla ei ole võib-olla nii tugev, kui ma oleksin lootnud." Aga lisas kohe: "Eks me jätkame." Jätkavadki.

Riigiõiguse asjatundjad on viimased nädalad sisustanud vaieldes, kas põhiseadus kohustab peaministrit, kes on koalitsioonipartneri valitsusest välja visanud, tagasi astuma või siis vähemalt tegema seda uue koalitsiooni moodustamise eeldusena. Veidi varem arutasid samad põhiseaduse asjatundjad erakorraliste riigikogu valimiste esilekutsumise võimalikkuse üle. Eestil on hea lühike põhiseadus, mis sai just 30 aastat vanaks, kuid seal on veel läbi katsumata küsimusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles