DMITRI LETT Ei maksa inimesi eksitada

Dmitri Lett
Copy
Dmitri Lett, Sillamäe volikogu õiguskomisjoni ja keskfraktsiooni esimees
Dmitri Lett, Sillamäe volikogu õiguskomisjoni ja keskfraktsiooni esimees Foto: Erakogu

Hiljuti ilmus Põhjarannikus Sillamäe volikogu liikme ja sotsiaaldemokraatliku fraktsiooni esimehe Gulnara Sidorenko kommentaar "Sillamäe "prügirevolutsioon" tuleb peatada". Seal avaldas ta arvamust, et Sillamäel võiks alles jätta senise, konteinerivaba olmejäätmete kogumise süsteemi.

Jäätmeseaduse kohaselt peavad jäätmevaldajad, sh korteriühistud, käesoleva aasta lõpuks korraldama biolagunevate jäätmete kogumise ja äraveo. Näiteks Tallinnas toimib see süsteem juba 1. juunist ja Narvas hakkab kehtima 1. novembrist. Prügi sortimise nõudeid on vabariigi tasemel seatud varemgi, lihtsalt praegu need karmistuvad ja tulevikus lisandub neid kindlasti veel. Kaugel pole aeg, mil ka pakendid ja muud liiki jäätmed tuleb koguda majade lähedale paigaldatud konteineritesse, meeldib see kellelegi või mitte.

Paljudele on senine süsteem ebamugav just seetõttu, et tuleb oma tööd ja tegemised edasi lükata, kodus istuda ning kindlal kellaajal saabuvat prügiautot oodata.

Jah, paljudele sillamäelastele oli harjumuspärane ja mugav senine süsteem − jäätmed koguti kindla graafiku alusel prügiautodele , kuid praegu ei võimalda see enam täita olmejäätmete kogumisele ja sortimisele kehtestatud uusi nõudeid.

Ning aeg läheb edasi ka. Paljudele on senine süsteem ebamugav just seetõttu, et tuleb oma tööd ja tegemised edasi lükata, kodus istuda ning kindlal kellaajal saabuvat prügiautot oodata. Mugavam oleks visata oma prügi tsiviliseeritud kombel mis tahes kellaajal oma kodu lähedale konteinerisse seda kinnitavad ka paljud linnaelanikud.

Samuti on eksitavad väited, nagu võiks vana süsteemi alles jätta ja et selleks olla olemas ka spetsiaalsed prügiautod. Kinnitatud andmetel võib mitmekambrilistesse prügiautodesse prügi laadida ainult konteineritest, mitte aga nii, et inimesed ise oma prügikotid autodesse loobivad, nagu seda Sillamäel praegu tehakse.

Nii et kuidas ka ei keerutaks, ikkagi peab kogu see asi käima tänavakonteinerite kaudu. Ja üleüldse, loopides eri liiki jäätmetega kotid prügiauto ühte või teise sektsiooni, kuidas saab kokku arvutada näiteks ühe korteriühistu ladestatava prügi mahtu? Vana süsteemi eest võitlejad arvavad ilmselt, et prügivedaja sõidab autoga kohale ning prügifirma töötaja hakkab iga inimese prügikotti käsitsi kaaluma, et siis iga ühistu prügi jäätmeliigiti eraldi summeerida... Või kuidas see mahuarvestus käima hakkaks?

Muidugi mitte. See on ju praktiliselt võimatu ja absurdne. Seepärast ju kogutaksegi bio- ja muud jäätmed esmalt konteineritesse või muudesse mahutitesse. Ja korteriühistud kui jäätmevaldajad peavad maksma ainult enda, mitte ka naabermajade olmejäätmete eest.

Linnavalitsuse spetsialistid, keskfraktsiooni liikmed ja volikogu saadikukomisjonid on seda küsimust põhjalikult arutanud ning selle teema kohta usaldusväärset infot kogunud. Potentsiaalsed prügivedajad on kinnitanud, et spetsiaalseid masinaid sorditud jäätmete kogumiseks neil ei ole, seega tuleb neid koguda ikka ainult konteineritesse. Ega siis ilmaasjata mullu detsembris kehtestatud uusi jäätmekäitlusreegleid, mis jõustuvad tänavu 1. septembrist.

Uuele jäätmekogumissüsteemile üle minnes muutub prügivedu Sillamäel kaks korda odavamaks kui seni. Uus hind on juba ka kinnitatud. Ent selle jätsid võimudele suunatud pöördumisele protestiallkirju kogunud aktivistid inimestele mainimata. Vastupidi: pöördumises oli kirjas, et teadaolevalt tulevat käesoleva aasta 1. septembrist kavandatav uus jäätmeveo kord ligemale poolteist korda (umbes 50-70%) kallim kui senine. Mis muud see siis on, kui mitte linnaelanike otsene eksitamine ja hinnatõusuga hirmutamine? Seal on muide kirjas palju muudki, mis tõele ei vasta.

Mitte kunagi ei tohi inimestele valelootusi anda ja neid valeinfoga eksitusse viia. Vastutustundlikud inimesed niimoodi ei tee. Mõnede soov selles küsimuses resonantsi tekitada ja selle arvelt poliitilisi punkte teenida on ju mõistetav, kuid linnaelanike eksitamine ei ole selleks parim moodus. Peab olema julge ja otsekohene ning ka ebapopulaarsetest otsustest ausalt ja otse rääkima, mitte inimeste emotsioonidel mängides kärbsest elevanti tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles