Kus on konkreetsed ettepanekud?

Põhjarannik
Copy
Põlevkivi kaevandamine Narva karjääris.
Põlevkivi kaevandamine Narva karjääris. Foto: Matti Kämärä/Põhjarannik

Riigikogu hakkas eile arutama keskkonnatasude seaduse muutmist, mis tähendab nende tõusu. Ida-Viru omavalitsustegelased, aga ka siit riigikogusse valitud poliitikud on aastaid korrutanud, et praegune süsteem, kus siinsete põlevkiviettevõtete makstavatest tasudest jõuab maakonna looduse ja elukeskkonna parandamiseks tagasi vaid väga väike osa, on ebaõiglane ja vajab muutmist.

See on igati loogiline ja põhjendatud seisukoht. Aga sellest on vähe, kui sellest ainult rääkida või riigikogu saalis küsimusi esitada, nagu tegi esmaspäeval Ida-Virumaa üks vähestest saadikutest parlamendis Aleksei Jevgrafov.

Praegu, mil kliimaministeeriumi algatusel on keskkonnatasude seadus toodud muutmiseks riigikogusse, on sobiv aeg tulla välja ka konkreetsete ettepanekutega, kuidas senisest suurem osa tasudest tagasi Ida-Virumaale suunata. Need peaksid tulema näiteks Ida-Virumaa omavalitsuste liidult või parlamendi Ida-Virumaa toetusrühmalt.

Vastasel juhul ei olegi nagu midagi arutada. On arusaadav, et kliimaministeeriumil puudub igasugune huvi selle vastu, et kogutavast maksutulust varasemast rohkem Ida-Virumaale tagasi tuleks.

Ida-Virumaa jaoks positiivset tulemust on võimalik saada ainult koostöös riigivõimuga. See on võimalik vaid Ida-Viru omavalitsuste ja selle maakonnaga seotud poliitikute hästi argumenteeritud ja järjekindlal survel. Kui ise ettepanekuid ei tee ja neid ei kaitse, siis võibki tulemust ootama jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles