Jõhvis kõlab muusika Argentina tangost Korsika meestelauluni

Põhjarannik
Copy
Argentina tangomuusika ansambli Fuego Sur lõid 2023. aasta kevadel argentina, hollandi ja eesti muusikud.
Argentina tangomuusika ansambli Fuego Sur lõid 2023. aasta kevadel argentina, hollandi ja eesti muusikud. Foto: Eesti Kontsert

23. jaanuaril vallutab Jõhvi kontserdimaja Argentina tangomuusika ning 31. jaanuaril Korsika vaimulik ja ilmalik laul.

Järgmisel teisipäeval, 23. jaanuaril astub Jõhvi kontserdimaja publiku ette Argentina tangomuusika ansambel Fuego Sur, mille lõid 2023. aasta kevadel argentina, hollandi ja eesti muusikud, keda ühendab kirg tangotraditsiooni vastu.

Tundeküllane, maagiline, pöörane, igatsev, magusvalus, ainukordne − just selline on tango ansambli Fuego Sur esituses. Pühendunult esitab ansambel nii mängulist ja lõbusat guardia vieja´t kui ka melanhoolset igatsevat guardia nueva´t ja tango nuevo´t.

Ansambel esindab Argentina ja Euroopa nn uut tangopõlvkonda, kelle seaded on tänapäevased, nägemus ainukordne ja värske. Nende muusika ammutab inspiratsiooni džässiharmooniatest ja Ladina-Ameerika rütmidest, millele iga muusik lisab ainuomaseid nüansse.

Kolmapäeval, 31. jaanuaril tuleb Jõhvi vokaalansambel Spartimu. Kavas on Korsika vaimulik ja ilmalik laul.

Korsika meestelaulutraditsioon ulatub aegade algusesse ja kaugemalegi. Selle eripärase kultuuriga saare laule esitavad mehed enamasti väikeses ringis seistes. Nii tekib üksteise tunnetus, mis teeb võimalikuks sujuva eeslaulja rolli vahetamise ning toetava ansambliharmoonia erilise ornamentika. Mitmekihiline tundeskaala, väljendusjõud ja rituaalsed kordused loovad ainukordse ja meditatiivse muusikaelamuse.

Ansambli kuus lauljat tegutsevad koduse Korsika traditsioonilise laulu propageerijate ja õpetajatena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles