ABB hooldusekspert: õigeaegne hooldus ennetab elektrimasinate ja muundurite kulukaid seisakuid

ABB
Copy
Foto: ABB

Harjumaal Jüris asuv ABB elektrimasinate ja sagedusmuundurite hoolduskeskus on Baltikumi suurim ja ühtlasi kogu Põhja-Euroopa üks hinnatumaid hooldusteenuse pakkujaid oma valdkonnas. ABB hooldusteenuse müügijuht Sven Parras selgitab, milliste riketega nad oma töös kõige sagedamini kokku puutuvad ja miks on oluline masinaparki õigel ajal hooldada.

ABB pakub elektrimasinate, elektriseadmete, mootorite, generaatorite ning sagedusmuundurite hooldust ja remonti nii oma töökojas kui ka objektidel klientide juures kohapeal. "Objektidele tellivad töid tegema need kliendid, kelle seadmed on niivõrd suured, et neid ei saa või pole mõttekas transportida," selgitab Parras ja toob näitena, et see on sageli mõistlikum näiteks laevanduse, energia-, mäe-, gaasi- ja naftatööstuse klientide jaoks.

Eksperdi sõnul kaitseb hooldus masinatesse tehtud investeeringut ja väldib avariiliste seisakutega kaasnevaid kulusid. "Seadmete hooldus tagab kliendile, olgu tööstuses või laeval, elektrijaama tõrgeteta töö ja aitab teha kõik hooldus- ja remonditööd etteplaneeritult. Kui klient järgib tootjapoolseid hooldus- ja remondinõudeid, siis seadme eluiga pikeneb oluliselt ja investeering tasub end rohkem ära," selgitab Parras õigeaegse hoolduse olulisust ja lisab, et mõningatel juhtudel kasvab ka tootmis- ja energiaefektiivsus.

Foto: ABB

Hooldusekspert kiidab klientide suurenenud teadlikkust hoolduse vajalikkusest. "Tunduvalt on vähenenud nende klientide hulk, kes soovivad kulude kokkuhoiu eesmärgil võtta masinast absoluutset maksimumi, kuni masin vajab remonti. Ennetav hooldus aga aitab hoida remondi- ja hoolduskulud kontrolli all," räägib Parras.

Tema sõnul võib teadmatus hooldamisnõuetest tekkida juhul, kui masinad tulevad ettevõttesse juba integreerituna, näiteks tootmisliini osana, ning kliendil puudub teadmine, kas ja kuidas peaks konkreetsetele masinatele hooldust tegema. "Näiteks teab klient, et tema liin küpsetab leiba, aga kuidas hooldada masinaid selle liini sees, seda ta ei tea," toob Parras näite.

Hooldusintervall sõltub konkreetsest masinast

Ühtset vastust, kui tihti tuleks elektrimasinaid hooldada, Parrase sõnul ei ole. "Hooldusintervall on väga erinev ning sõltub masinast ja kasutustingimustest. Lisaks võivad rakenduda valdkonna spetsiifilised nõuded, näiteks laevadele klassinõuded," räägib Parras.

Foto: ABB

Tema sõnul tuleks klassikalisel elektrimasinal regulaarselt laagreid määrida ja vähemalt kord kolme aasta jooksul teha ka üks hooldus ja üks laagrivahetus, suurematel masinatel võib hooldusvälp olla ka viie aasta tagant. "Hooldusintervall sõltub väga palju masina rakendamisest ja kui masinad töötavad rasketes tingimustes, siis võivad nad vajada hooldust ka aasta-kahe järel," selgitab Parras.

Rikke sagedasemad põhjused

Mis aga juhtub, kui masinaid ei hooldata piisava intervalliga? Parrase sõnul on ABB hooldusmeeskonna töös näha, et elektrimasinate rikete põhjus number üks on puudulik või ebapiisav laagrite määrimine, mis omakorda põhjustab laagrite kulumist ja sellest tingitud probleeme.

Foto: ABB

"Teine väga levinud rikke põhjus on elektrimasina rootori pinnale ladestuv tolm ja mustus. See juhib teatud tingimustes elektrit, mille tõttu isolatsiooni takistus langeb ja see võib viia masina läbipõlemiseni," selgitab Parras. "Kui masina mähised on väga määrdunud, siis masin ei jahuta end piisavalt, mis vähendab elektrimasina isolatsiooni eluiga või võib viia ka staatori ja rootori läbipõlemiseni."

Samuti on tema sõnul levinud mitmesugused mehaanilised probleemid, mis tulenevad ümbritsevatest rasketest keskkonnatingimustest. "Näiteks mõjutab elektrimasinat töötamine külmas ja märjas ning keemiatööstuses võivad masinad kokku puutuda lisaks ka kemikaalidega, mis on tugevalt happelised või aluselised ja võivad põhjustada roostetamist ja söövitamist," toob Parras näiteid. "Elektrimasinatele mõjuvad halvasti ka ehituslikud vead − näiteks puudulik vundament, mille tõttu tekivad vibratsioonid, mis lõhuvad mehaanilisi komponente, laagreid ja laagrikilpe ning võivad tekitada ketaste ja võllide valet joondamist."

Eksperdi sõnul on vähemaks jäänud toiteseadmest tulenevaid vigu, kuna kaitseseadmed on muutunud palju paremaks ja üha vähem on olukordi, kus masin töötab pideva ülekoormusega või ühe-kahe faasi peal.

Foto: ABB

Sagedusmuundurite hooldamisel on aga sagedasimaks veaks hooldusintervallidest mitte kinni pidamine. "Kliendid kas pole teadlikud või ei tule selle peale, et hooldusintervallidest kinni pidada," tõdeb Parras.

Sagedaseks muundurite rikke põhjuseks on tema sõnul ka nende remontimine valede varuosadega. "Lisaks on vead tingitud ka sellest, kui valitud sagedusmuundur ei sobi sellesse keskkonda tööle. Näiteks muundur pole mõeldud tööks nii mustas või tolmuses keskkonnas, vaid see peaks paiknema eraldi kapis või peaks kasutusel olema parema ventilatsiooni või paremate filtritega muundur," toob Parras näite.

ABB hoolduskeskus

ABB 1300ruutmeetrises hoolduskeskuses hooldatakse ABB sagedusmuundureid ning kõikide tootjate elektrimasinaid ja tööstusseadmeid (sh kompressorid, pumbad, ventilaatorid, rootorid, purustid, reduktorid). Töökoda võimaldab teenindada ka kõige suuremaid elektrimasinaid ning viia läbi suurte elektrimootorite täielikku hooldust. Lisaks pakutakse seadmetele ja pöörlevatele masinatele mikroloogiga vibratsioonidiagnostikat.

"ABB elektrimasinate ja generaatorite hooldamisel on meie töötajatel kõik vajalikud sertifikaadid, et ABB masinaid korrektselt hooldada. Kasutame oma töös vaid originaalvaruosi, mille kvaliteedi ja sobivuse on ABB kinnitanud. Samuti on meie poolt klientidele kindlus, et ka suurte projektide puhul suudame tööd lõpuni viia ja tagada kvaliteedi," räägib Parras. "Julgen öelda, et mootorite hoolduseks on meil Baltikumi parim töökoda, mis vastab kõikidele kvaliteedijuhtimise, keskkonna ja tööohutuse ning energiasäästu standarditele."

Foto: ABB
Tagasi üles