KEEMIATEHNOLOOGI ROLL JA KARJÄÄRIVÕIMALUSED Keemiatehnoloogid kui innovatsiooni vedurid tööstuses

MARE ROOSILEHT
, TalTechi Virumaa kolledži direktor
Copy
Foto: TalTech

Nii inimeste kui organisatsioonide omavahelises suhtluses öeldakse sageli, et edu aluseks on vastastikuse keemia klappimine. Ka meie maakonnas, kus paljudes ettevõtetes tegeldakse suure osa Mendelejevi tabeli elementidega, on siinsete inimeste, ettevõtete ning regiooni edu saavutamiseks ülioluline nutikate keemikute pealekasv.

Keemiatööstuste tooteid vajavad kõik ja iga päev, aga neid luua ning arendada oskavad vähesed. Keemia valdkonnas toimuvad uuendused pidevalt. Neist sõltub, kui kiiresti suudame ühiskonnas laiemalt üle minna materjalide taaskasutuse erinevatele lahendustele ning vähendada tööstuste jalajälge keskkonnale.

Keemiatööstustes on maailmas ühed kõrgemini tasustatud töökohad. Keemia toimib igas riigis ja kultuuris ühtemoodi, mis võimaldab tippspetsialistidel teha edukat karjääri nii Eestis kui mujal maailmas.

Nii näiteks on TalTechi Virumaa kolledži kütuste ja keemia tehnoloogia magistrikava vilistlane Andrei Tatartšuk teinud silmapaistvat karjääri kohalikes suurtööstustes. Virumaa kolledžis omandatud haridus võimaldas mehel kandideerida Eesti Energia kaevanduste logistikaettevõtte juhtivinseneriks ning hiljem NPM Silmeti tootmisdirektori asetäitjaks. Juba kolme kuu pärast sai toona 42aastasest Andreist Silmeti haruldaste metallide vabriku direktor. Praeguseks on tema vastutusvaldkond veelgi laienenud, nüüd juhib Andrei Silmetis nii metallurgia- kui ka haruldaste metallide vabrikut.

Keemiatehnoloogia kiire areng loob tulevikus valdkonda nutikaid ja põnevaid töökohti. Kasvab kõrgelt haritud spetsialistide ja arendajate vajadus jätkusuutlike keemiatehnoloogiate valdkonnas. Pea kõike meie igapäevaelus, alates joogiveest kuni nutiseadmete, rõivaste ja kütusteni välja, võib pidada suuresti keemiatööstuse saavutuseks.

Iga kord, kui avame kraani ja joome puhast vett, kasutame nutitelefoni või paneme selga lemmikriided, seisame silmitsi keemiatehnoloogia imedega. Keemiatööstuse panus on asendamatu igas valdkonnas, pakkudes lahendusi ja täiustusi, mis muudavad meie elu mugavamaks, turvalisemaks ja säästlikumaks.

Õpi keemiatehnoloogiks Virumaa kolledžis!

TalTechi Virumaa kolledžis saab keemiat õppida kahel õppetasemel.

Rakenduskõrgharidusõppes omandatakse keemiatehnoloogia eriala nelja aastaga. Õppekava annab põhjalikud teadmised anorgaanilistest ja orgaanilistest ainetest ning keemiatööstuse tööprotsessidest. See on valdkond, mis hõlmab laia spektrit tänapäeva elus hädavajalikke teaduslikke ja tehnoloogilisi oskusi.

Õppekava eesmärk on kasvatada spetsialiste, kes mõistavad süvitsi keemiliste protsesside aluseid ja oskavad neid rakendada innovaatiliste lahenduste väljatöötamisel. Oluliseks osaks keemiatehnoloogia õppekavast on praktika Eesti ettevõtetes. Praktika võimaldab tudengitel rakendada teoorias omandatud teadmisi reaalses töökeskkonnas, arendada praktilisi oskusi ja luua väärtuslikke kontakte tööstuses.

Magistriõppes saab läbida jätkusuutliku keemiatehnoloogia eriala kahe aastaga. Tulevastel spetsialistidel on hea arusaam tänapäeva keskkonnaprobleemidest ja nende lahendamisest. Nad teavad, kuidas kasutada uusi ja nutikaid lähenemisi, et tuua muutusi nii praktilistes majandustegevustes kui ka teadustöös.

Lisaks üldistele majanduse ja ringmajanduse teadmistele õpivad lõpetajad ka intellektuaalomandi kaitse põhimõtteid. Õppetöö on paindlik, toimub kaks korda kuus nädalavahetustel ning arvestab üliõpilaste huve ja vajadusi. Valikained võimaldavad keskenduda erinevatele jätkusuutlike keemiatehnoloogiate valdkondadele, teadustööle või praktilistele tehnoloogiatele.

Magistriõppekava lõpetanud leiavad tööd ettevõtete uute tehnoloogiate arendusgruppides ja teadusliku uurimise keskustes. Omandatud haridus annab konkurentsieelise kõikides keemia ja keemilise tehnoloogiaga seotud valdkondades. Õppekava läbimine loob eeldused õpingute jätkamiseks doktoriõppes.

Keemiatehnoloogi haridus ei ole pelgalt teadmiste kogumine, see on pidev avastusretk, mis valmistab ette spetsialiste tulevikuks, kus nad saavad olla innovatsiooni vedurid. Kasvav vajadus kõrgelt haritud spetsialistide ja arendajate järele tähendab, et keemiatehnoloogia tudengid on tööandjate seas kõrgelt hinnatud. Nende teadmised ja oskused on võtmetähtsusega, et viia ellu jätkusuutlikke lahendusi ja tehnoloogilisi uuendusi, mis aitavad vähendada tööstuse keskkonnajalajälge ja edendada ringmajandust.

Keemiatehnoloogid on tänapäeva tööstuse innovatsiooni vedurid, kelle teadmised ja oskused on üha olulisemad meie jätkusuutliku tuleviku kindlustamisel.

Tule õppima Virumaa kolledžisse keemiatehnoloogiat ning loo maailmast parem paik nii iseendale kui kõikidele teistele!

Kõik huvilised saavad esitada avalduse õppimiseks SAISis. Vastuvõtt kestab 3. juuli keskpäevani.

Foto: Reklaam

Õppekava loomise ja arendamisega seotud tegevusi toetatakse Õiglase Ülemineku Fondi meetmest "Ida-Viru täiendkoolituse mahu suurendamine ning uute tasemeõppe õppekavade arendamine ja käivitamine kutse- ja kõrghariduses".

Tagasi üles