JUHTKIRI Vainola pole olnud poliitikute tuim käsutäitja (1)

Copy
Andres Vainola .
Andres Vainola . Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Enefit Poweri juhi ootamatu väljavahetamine avaldab kindlasti tuntavat mõju ka Ida-Virumaa käekäigule. Teadmata on esialgu vaid, milline see saab olema.

Inseneriharidusega Andres Vainola tuli 2015. aastal juhtima Eesti Energia siinseid kaevandusi, olles enne olnud erinevates ametites elektrivõrke ehitavas Soome rahvusvahelise ulatusega kontsernis Empower. Kuus aastat hiljem, kui Eesti Energia moodustas Enefit Poweri, läksid Vainola juhtimise alla lisaks kaevandustele ka elektrijaamad, õlitehased ning logistikaettevõte.

Vainola on juhtinud läbi rohepöördetormide mitme tuhande töötajaga ettevõtet, mis on olnud Ida-Virumaal ka kõige suurem investeerija viimase kümne aasta jooksul. Nende tõsiasjade põhjal pole liialdus nimetada teda üheks Ida-Virumaa mõjukamaks, kui mitte kõige mõjukamaks inimeseks, kelle otsustest sõltub nii tuhandete perede elu kui ka suur osa piirkonna käekäigust.

Kuigi Eesti Energia on riigile kuuluv ettevõte, ei tähenda see, et Vainola oleks olnud poliitikutele mugav käsutäitja. Ta on tunnistanud, et juba kolm-neli aastat tagasi sai ta suuniseid, et lammutage need põlevkivijaamad ära, neid ei lähe enam kunagi vaja. Elekter pidi edaspidi tulema rohepöördepropelleritest ja Estlinki kaablite kaudu teistelt maadelt.

Kui mujal energiakriis oli, võis Eesti olla õnnelik, et Vainola ei täitnud selliseid käske. Ta usaldas koos oma meeskonnaga kõhutunnet, ei saatnud neid jaamu vanarauda.

Vainola pole peljanud olla ka kriitiline nende poliitiliste otsuste suhtes, mis on olnud terve mõistuse vastased. Tema eelseisva ametist lahkumise tagamaade üksikasjad pole teada. Kuid Eesti Energia lakoonilise pressiteate viisakusfraaside ridade vahelt paistab välja, et see ei olnud vabatahtlik äraminek.

Tagasi üles