Juhtkiri: Suur hulk häid töömehi on saadaval

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaevurilambid Estonia kaevanduses.
Kaevurilambid Estonia kaevanduses. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

On loomulikult kahju, et Ida-Virumaa suurim tööandja Eesti Energia taas kord maakonnas töökohti koomale tõmbab. Eriti ka veel seepärast, et tegu on märkimisväärselt nii üle Ida-Virumaa kui Eesti keskmise tasustatavate töökohtadega. 

Kannatavad esmajoones loomulikult need inimesed, kes kaotavad töökoha, ja nende pered. Kuid vähenevad ka omavalitsuste maksutulud ja vähem raha jõuab nende kohalike ettevõteteni, kes pakuvad siinsetele inimestele teenuseid ja kaupu. Eesti keskmisest suurema palgaga 150 töökoha kadumine tähendab, et ligikaudu 2,5 miljonit eurot palgaraha aastas jääb välja maksmata. Maksuraha veel lisaks. See võib omakorda kaasa tuua uute töökohtade kadumise.

Samas ei tule see koondamine sugugi äkilisena, nagu mõned aastad tagasi põlevkivitööstuses juhtus, kui õli hinnad vastu ootusi robinal sulasid. Elektrijaamade plokkide sulgemine oli teada palju aastaid tagasi ja loodetavasti on valmistutud ka selleks, et sotsiaalsed tagasilöögid oleksid minimaalsed.

Põhiline on aga see, et peagi saab näha, kas jutud heade insenertehniliste oskustega töötajate puudusest on tõsi või mitte. 50-60aastased kaevurid peaksid olema nõutud mitmesugustes tööstusettevõtetes, kes Ida-Virumaal tegutseda või laieneda soovivad. Mõistlikel ettevõtjatel tasub see olukord ära kasutada ja sel juhul peaksid need 150 töökohta, mis praegu kaovad, kiiresti taastuma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles