JUHTKIRI: Veel ümmargusem oleks raske olla

Põhjarannik
Copy
Selle asemel, et otse ja sirgelt öelda, mida plaanitakse teha, eelistab kolmikliit koalitsioonileppes keerutada ümmargust sõnavahtu.
Selle asemel, et otse ja sirgelt öelda, mida plaanitakse teha, eelistab kolmikliit koalitsioonileppes keerutada ümmargust sõnavahtu. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Veel ümmargusemalt oleks ilmselt keeruline oma kavatsusi sõnastada,  kui uut valitsust kokku panna proovivad Keskerakond, EKRE ja Isamaa koalitsioonileppes seda tegid. 

See paistab silma ka otseselt Ida-Virumaad puudutavate kavatsuste suhtes. Eelmises valitsuses, kus olid kolmest osapoolest kaks − Keskerakond ja Isamaa − samad, oli üheks maakonda puudutavaks teemaks Ida-Virumaa programmi koostamine ja sellele rahastamisallikate leidmine. Kahe aastaga väga kaugele ei jõutud, kuid eelmisel aastal riigieelarvest neli miljonit eurot siiski planeeriti. See oli küll viis korda vähem algul kavandatust, kuid parem siiski kui mitte midagi.

Valimiskampaanias rääkisid kõik suuremad erakonnad, et järgmisel valitsusperioodil tuleb Ida-Viru programmi raha kõvasti juurde. Ühe allikana nimetasid mitmed neist, näiteks Keskerakond ja ka EKRE, Ida-Viru ettevõtete makstavate keskkonnatasude suunamist Ida-Viru programmi. Laupäeval avalikkuse ette toodud koalitsioonileppes pole aga sõnagi ei Ida-Viru programmist ega keskkonnatasude suunamisest sinna. 

Segane lugu on ka üheks silmapaistvaks valimiseelseks teemaks kujunenud eestikeelse gümnaasiumiharidusega Kohtla-Järvel. Koalitsioonileppes leidub lause: "Säilitame ja uuendame Kohtla-Järvel eestikeelse eraldiseisva õppeasutuse." Tundub, et selle mõtestamiseks ja tõlgendamiseks tuleb teha vähemalt seitse seminari. 

Väike lootus ju on, et küll aja jooksul kõik mõistuspäraselt paika loksub, aga kindlustunnet selleks koalitsioonileping esialgu ei sisenda.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles