Riik tuleb lähemale

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) riigikogu fraktsiooni edastatud sõnum, et fraktsioon pooldab sisekaitseakadeemia toomist Ida-Virumaale, on tegelikult mõneti ootamatu. Kuigi praeguse valitsuskoalitsiooni leppesse oli sisse kirjutatud punkt, mis nägi ette akadeemia Ida-Virumaale viimise võimaluse kaalumist, oli kuni viimase ajani vähe usutav, et seda siiski tõsiselt mõeldakse.

Mitmed vastutavad ministrid korrutasid ligi aasta otsa, et "küsimus otsustatakse lähiajal". Peaminister Ansip ütles veel veebruaris parlamendi kõnepuldist, et selline samm võib anda hoobi akadeemias antava hariduse kvaliteedile, kuna õppejõududel on kauge seal käia.

Me oleme harjunud rääkima, kui väike on Eesti riik, kui aga hakatakse tegema olulisi regionaalpoliitilisi otsuseid, muutub riik äkki nii suureks, et tuleb vähendada bussiliine, koondada pealinna riigiasutusi ja satutakse raskustesse allesjäävatesse riigiasutustesse töötajate leidmisega.

Teame, et Ida-Virumaale sisejulgeoleku süsteemi töötajate leidmisega ollakse aastaid hädas. Ometi on see valdkond just siin olulisem kui kusagil Pärnumaal või Raplas. Juba pelgalt seetõttu, et siin töötavad kõik olulised jõuasutused, alustades politseist ja piirivalvest, lõpetades vanglaga.

Sisekaitseakadeemia toomine Ida-Virusse aitaks selle probleemi lahendada. Ja muidugi tooks enam kui 1000 õppuriga riigiasutustele kaadrit vooliva kõrgkooli rajamine siia Eesti riigi meile lähemale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles