Oru punnseis kütmisega

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sama kindel nagu see, et sügiseti hakkavad puudelt lehed langema, on viimastel aastatel ka see, et hakkab tulema uudiseid, kuidas Kohtla-Järvel ähvardab suuri kortermaju või koguni terveid linnaosi kütteta jäämine.

Nüüd on löögi all Oru linnaosa, kus elanikud on uppunud kommunaalteenuste võlgadesse, millest ei paista mingitki mõistlikku väljapääsu. Küttehind Orul on juba praegu piirkonna kõige kallim, aga sellestki ei piisa üha kasvavate kulude katteks. Mida enam hinda kergitada, seda jõudsamalt kasvab maksejõuetute klientide hulk. Mida vähem tarbijaid, seda enam on jällegi põhjust hinda tõsta.

Sellest suletud ringist ei aita välja ronida ka küttemajanduse pidev linna eelarvest doteerimine. Esiteks tekitab see küsimuse, miks peab teiste linnosade elanike maksudest toetama pidevalt Oru elanikke. Teiseks on selline rahaeraldus vaid ajutine "tulekustutamine", võimaldamata kuidagi lahendada probleemi, mis vaid süveneb ja kordub uuel kütteperioodil taas.

Samas on 1500 Oru inimest samuti Kohtla-Järve elanikud ja pole õige jätta neid lihtsalt saatuse hooleks, et vaadake ise, kuidas talv üle elada. Vähemasti inimlikust aspekist. Seepärast peaks linna raha suunama sellesse, kuidas korrastada selle linnaosa soojamajandust. On selge, et 15 aastat tagasi rajatud gaasikatlamaja muutub aina suuremaks "raharöövliks", mis kurnab nii kohalikke elanikke kui ka linnaeelarvet. Parem teha üks suurem kulutus, mis võimaldaks edaspidi vähendada soojaarveid, kui jäädagi sinna raha juurde maksma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles