Murettekitav signaal

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Energia eilne teade, et uue õlitehase valmimine lükkub poole aasta võrra edasi, on märkimisväärne tagasilöök põlevkivist vedelkütuste tootmise suurendamise plaanidele, millele on panustatud nii palju raha, aega ja lootusi.

Iseenesest ei ole sellise unikaalse ja samas ka kapriisse tehnoloogia käivitamise puhul pool aastat kaugeltki suur ajakaotus.

Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive meenutas paar aastat tagasi Põhjarannikule antud intervjuus, et Narvas ehitati esimene õli tootmise pilootseade valmis juba 1950. aastal, aga käiku läks see alles 1980. aastatel. Liive tõdes, et tänapäeval, mil kapitalil on väga konkreetne hind, ei jõua keegi kinni maksta ühe seadme käivitamist, kui see kestaks 25 aastat. Just sääraste probleemide ärahoidmiseks on Eesti Energia vedelkütuste tootmisse kaasanud ka maailmas tuntud Soome-Saksa tehnoloogiafirma Outotec.

Plaanide takerdumine annab vaid lisaainet selles ettevõtmises kahtlejatele.

Narva lähistel Auveres on praegu mängus väga palju. Ühelt poolt väga suured investeeringud, aga paljuski ka kogu põlevkivitööstuse tulevik järgnevateks aastakümneteks. Ja sugugi mitte ainult Eestis, sest sarnase tehnoloogiaga üritab Eesti Energia edu saavutada ka USAs ja Jordaanias. Seda enam on põhjust pöialt hoida, et ilmnenud probleemidele leitakse võimalikult kiiresti lahendused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles