Sisekaitsehüsteeria

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

See vaidlus, mis on juba pikemat aega kestnud sisekaitseakadeemia toomise või mittetoomise üle Ida-Virumaale, võtab kohati lausa hüsteerilised mõõtmed. Nüüd on oma sõna sekka öelnud riigikontroll, kelle niinimetatud analüüs ei jäta kuidagi muljet, et asja oleks kuidagi mitmetahuliselt ja erapooletult vaadeldud. Aluseks on võetud pelgalt rahaline aspekt ning sellele juurde poogitud väidetav sisekaitseakadeemias antava hariduse allakäik, kuna targad ja kompetentsed õppejõud ei taha Ida-Virumaale tulla.

Viimasest asjaolust rääkides tuleks mainida, et sageli on need õppejõud ministeeriumide ja riigiametite töötajad, kellele akadeemias loengute pidamine on mugav lisateenistus, mis akadeemia kolimisel paljudel kaoks. Nii polegi imestada, et vastuseis tuleb riigiametnike poolt.

Mis puudutab kulukust, siis tuleb ka riigikontrollil endale selgeks teha: tõhus regionaalpoliitika nõuabki kulutusi. Ning selle asutuse poolt oleks oodanud sellist analüüsi, mis käsitleks akadeemia kolimise sotsiaalmajanduslikku mõju Ida-Virumaale kui riigile strateegiliselt tähtsale piirkonnale.

Aga muidugi, selliste ühekordsete kolimisaktsioonidega mingit tõsist regionaalpoliitikat ei tee. Seepärast peaks valitsus põhimõtteliselt otsustama, mida ta siis ikkagi õigeks peab. Kas riigiasutuste väljaviimine Tallinnast on koalitsiooni meelest mõistlik või ei. Ja kui see otsus on jaatav, alles siis tuleks hakata looma selle plaani teostamise kava. Kui aga eitav, siis jätta see teema, kuni tuleb tuleb mõni parem idee riigi arengu tasakaalustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles