Ida-Viru noorsuusatajate kuldne nädalavahetus

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aveli Uustalu võitis Eesti noorte meistrivõistlustel kuldmedali nii individuaalsõidus kui teatesõidus. Eelseisval nädalavahetusel peaks ta esimest korda oma võimeid proovima ka Eesti täiskasvanute meistrivõistlustel.
Aveli Uustalu võitis Eesti noorte meistrivõistlustel kuldmedali nii individuaalsõidus kui teatesõidus. Eelseisval nädalavahetusel peaks ta esimest korda oma võimeid proovima ka Eesti täiskasvanute meistrivõistlustel. Foto: Matti Kämärä

Nädalavahetusel Pärnumaal Jõulumäel toimunud Eesti noorte  meistrivõistlustel särasid eredalt Alutaguse suusaklubi suusatajad, kes võitsid neli kuldmedalit, ühe hõbeda ja ühe pronksi.

Laupäeval sõidetud 5 km klassikasõidus tuli Alutaguse suusaklubile kindel kaksikvõit. Kuldmedali sai oma vanuseklassis sel talvel kõik võistlused võitnud Vane Vähk, kes edestas oma klubikaaslast Daniel Kaširovit 24,6 sekundiga. Illuka valla noormehed olid kõikidest konkurentidest mäekõrguselt üle, sest pronksivõitja kaotas Vähile juba 51 sekundiga.

Edasiviiv konkurents

Poiste treeneri Timo Juursalu sõnul on Daniel Kaširov sel hooajal teinud eriti pika arengusammu. "See on mõjunud hästi ka Vanele, kes on konkurentsi tundes samuti  suurema hooga treeninud," sõnas Juursalu ja tõi näiteks, et noortersarja Pannjärve etapil lahutas poisse finišis vaid paar sekundit.

Järgmisel päeval peetud teatesõidus läks Alutaguse suusaklubi avavahetust sõitma enamikust konkurentidest aasta noorem Danny-Rocco Anton. Ta tegi tubli sõidu ega kaotanud liidrile rohkem kui pool minutit ning andis vahetuse üle neljandana. Teisele etapile tuisanud Kaširov tõstis aga päeva parima ajaga Alutaguse klubi liidriks.

Viimasel etapil ei pidanudki Vane Vähk võidu kindlustamiseks enam kõike välja panema. Finišis oli Alutaguse klubi edu  Otepää Karupesa võistkonna ees, kus sõitis teiste seas olümpiavõitja Andrus Veerpalu poeg Anders, 22 sekundit.

Kullad ka tüdrukutele

Alutaguse suusaklubi kaksikvõidust ei puudunud palju ka tüdrukute 3 km klassikasõidus. Kuldmedali võitis vanuseklassi tänavuse talve valitseja Eestis Aveli Uustalu. Helin Müüdla jäi temast maha 13,5 sekundit ja võitis pronksi. Hõbedast jäi puudu kõigest 1,2 sekundit.

Peale nende paistsid selles sõidus silma teisedki Ida-Viru tüdrukud. Veronika Kaldma Avinurme suusaklubist oli kuues ja Pia Kivil Alutaguse klubist üheksas.

Pühapäeval võtsid aga Kivil, Müüdla ja Uustalu kuldmedali ülipõnevas 3x2 km teatesõidus. Kivil tuli avaetapilt neljandana, Müüdla tõstis Alutaguse klubi teiseks. Aveli Uustalu püüdis koos Ambla suusaklubi viimase vahetuse sõitja Anni Jalakasega viimasel etapil kinni  12 sekundit eespool olnud Karupesa võistkonna ankrutüdruku Kerstin Ojavee. Finišisirgele sööstsid kolm suusatajat kõrvuti, kuid Aveli Uustalul õnnestus napp - 0,4 sekundiline võit tuua siiski Alutaguse suusaklubile.

"Ma ei mäletagi, millal Eestis oleksin viimati niivõrd tasavägist teatesõidu finišit näinud," tõdes Timo Juursalu, kel oli hea meel, et selleski sõidus tema õpilased kuldmedali võitsid.

Võeti maksimum

"Oluliselt paremini polekski saanud enam minna," hindas Juursalu lõppenud meistrivõistluste tulemusi Alutaguse suusaklubi jaoks.

Juursalu sõnul on edu tulnud tänu selle, et Ida-Virus on tublid ja andekad noored, kes tahavad isuga trenni teha. "Meil tuleb neid praegu pigem tagasi hoida. Oleme püüdnud neid ka võistlustega mitte üle koormata," ütles Juursalu enda ja Janek Vallimäe ning Vello Lilumi kohta, kellega koos kohalikke noori treenitakse.

Tänavusel lumevaesel talvel koguneb suusakilomeetreid loodetust vähem, kuid Juursalu usub, et see väga tuntavat tagasilööki ei anna. "Klassikat on saanud tänavu vähevõitu sõita. Aga edu alus on ikkagi ka korralik suvine töö ja seda oleme saanud nii Pannjärvel kui mitmetes laagrites päris korralikult teha," ütles Juursalu, kelle sõnul pole aga trennides veel suuski nurka pandud, sest näiteks Pannjärvel on metsa vahel praegugi üks väike lõik, kus saab suusatrenni teha.

Eesti noorte meistrivõistlustel esines kuni 16aastaste noormeeste teatesõidus edukalt ka Iisaku suusaklubi Margus võistkond. 14 konkurendi seas saavutati neljas koht. Viimast vahetust sõitnud Kaarel Karri tõstis võistkonna 7. kohalt neljandaks, medalikohast jäi seekord puudu 26 sekundit.

Päev varem sõidetud 10 km klassikasõidus oli Karri kuues. Kuni 16aastaste neidude seas oli idavirulastest parim Alutaguse suusaklubi esindaja Karmel Virkus, kes sai 8. koha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles