Tööstus ja riskide hindamine

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna avalikustab riigikontroll ametlikult aasta aega kestnud auditi tulemused, mis puudutavad põlevkivitööstust ja sellega seonduvat. Üks selle auditi järeldusi on, et kehtiv põlevkivi kaevandamise arengukava ning muudki seda valdkonda reguleerivad dokumendid ja tehtud uuringud jäävad nii mõneski aspektis pealiskaudseks või formaalseks.

Seda eelkõige näiteks põlevkivi kaevandamisega kaasnevate mõjude puhul keskkonnale ja inimestele.

Tänases Põhjarannikus on teinegi selleteemaline kirjutis, mis kirjeldab ühe endise kaevuri kohtuskäiku oma endise tööandja vastu. Ja kuigi värske kohtuotsus pole jõustunud, jõudis kohus asja arutades järeldusele, et kaevandusettevõte ei taganud töötajate tervise ohutust töökohal, kuna tal polnud tegelikest  tingimustest endal aimugi, sest mõõtmiste pealt hoiti kokku.

Aastatega on formaalselt meie seadus töötervishoiu seisukohalt aina karmistunud. Tööinspektorid käivad ka mööda kontoreid, uurides valgustuse piisavust ning uksepakkude kõrgust. Seda enam paneb imestama, kuidas saab nii olla, et kontroll on nõnda auklik meie kaevandustes, kus tootmise mõjuriskid inimestele on kaugelt suuremad kui maapealsetes bürooruumides. Oleks kuidagi mõistetav, kui sellised asjad tuleks ilmsiks mõnes väikeses eraettevõttes. Praegusel juhul on aga tegu riigile kuuluva suurettevõttega, mida nimetatakse meie majanduse lipulaevaks ning mida veel aasta tagasi peeti avaliku arvamuse küsitluste järgi riigi ihaldatuimaks tööandjaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles