18. september ja eelnõu OE664

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Järgmisel neljapäeval, 18. septembril toimub riigikogus praeguse koosseisu Ida-Virumaad kõige tugevamini puudutav hääletus.

Jutt käib eelnõust OE664 ehk ettepanekust valitsusele määrata sisekaitseakadeemia asukohaks Ida-Virumaa ning rajada sinna uus õppehoone.

Kuna sellest teemast on nähtava tulemuseta juba aastaid vaid räägitud,  siis ei äratanud selle eelnõuga lagedale tulek opositsiooni langenud IRLi poolt tänavu maikuus  samuti erilist usku, et nüüd tegudeks läheb. Plaan kippus hanguma juba sel ajal, kui IRL riigis võimul oli, sest valitsuses juhtohje pihus hoidev Reformierakond pole olnud akadeemia kolimisest sugugi vaimustuses.

Järgmisel neljapäeval toimuval hääletusel on otsuse vastuvõtmiseks vaja 51 saadiku häält. Lootusesäde, et vajalik arv on võimalik kokku saada, süttis teisipäeval toimunud riigikogu kultuurikomisjoni istungil, kus häältega 5:3 idee rohelise tule sai.

Kui kolm erakonda ka suure saali hääletusel peaksid seljad kokku panema, sünniks otsus Ida-Viru kasuks. IRLi poolt peaks 22 häält tulema. Poolt peaksid olema 20 saadikut Keskerakonnast, kel on Ida-Virus ohtralt toetajaid. Mõni hääl võib tulla ka fraktsioonidesse mittekuulujatelt.

Võtmeküsimus on, kuidas käituvad sotsiaaldemokraadid. Poolt hääletamine võiks tuua neile maakonnas senisest suuremat toetust, kuid samas tekiks risk minna vastuollu oma koalitsioonipartneriga.

Põnev on seegi, kuidas hääletavad Reformierakonda kuuluvad Deniss Boroditš ja Rein Aidma − kas maakonna patriootidena või parteisõduritena. Sel päeval saalist puudumine oleks liiga odav trikk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles