Peeter Võsa tutvustab Jõhvis oma uut raamatut

Põhjarannik
Copy
Peeter Võsa.
Peeter Võsa. Foto: Tairo Lutter / Postimees

17. septembril kell 18 saab Jõhvi keskraamatukogus kohtuda Peeter Võsaga, kes ühtlasi tutvustab oma värsket raamatut "Eesti rahva appikarje. "Võsareporteri" lugu".

""Võsareporter" oli aastatel 2006-2012 eetris olnud saatesari, kus saatejuht Peeter Võsa tegeles inimeste abistamisega ning tähelepanu juhtimisega ühiskonna valupunktidele.

Kiirelt Eesti vaadatuimaks saateks tõusnud "Võsareporter" oli telesaade, mis ei pidanud end paremaks inimestest, kelle juures käidi ja keda ekraanil näidati. Pidevalt elu pahupoolega tegelnud saate suurim saavutus oligi tegelikult see, et asju nimetati õigete nimedega ja kõike näidati valehäbita. Sellised me olemegi. Selline ongi meie tegelik elu.

Raamatus räägitakse tühjenevast Eestist. Külad ja alevikud hääbuvad, inimesed lahkuvad kodudest, otsides paremat elu mujal. Need, kes jäävad, peavad sageli toime tulema vähesega, trotsidest vaesust ja teinekord ka ametnike ükskõiksust. Sellises lootusetus olukorras otsitakse tihti tuge alkoholist, mis omakorda tekitab uusi probleeme ..." öeldakse vanameistri raamatu tutvustuses.

184-leheküljeline üllitis on juba teine Võsa raamat kirjastuselt Paradiis: mullu ilmus seal "Kadunud Eesti. "Politseikroonika" lugu", mis, nagu nimestki selgub, räägib sellest, mida staažikas teletegija 1990. aastatel "Politseikroonika" saadet tehes nägi.

Põhjarannikule ütles Võsa raamatute kohta, et "tundub, et tuleb triloogia". Millest siis tema järgmine raamat kõneleb? "Kolmas raamat võiks natukene puudutada majandusteemasid, sisse- ja väljarännet ning Eesti olukorda sellega seoses," lubab mees.

Ehkki Võsa on faktiliselt 1967. aasta lõpus Tallinnas sündinud, kinnitab ta, et peab end siiani idavirulaseks. "Sain alles keskkooli lõpus teada, et tekkel polegi see, mis potile peale käib; siiani läheb mõnel puhul segi," naljatab mees seoses oma Virunurme külas sirgumise ja kohaliku murdega.

Kohtumisel rahvaga lubas Võsa kõikidele küsimustele vastata, ehkki trükisoe raamat on põhiteema. Enda praeguste tegemiste kohta ütleb mees tagasihoidlikult, et see on seotud kolmanda sektoriga: "Tegelen siin mõne MTÜga. Istusin just vana kolleegi Ain Allasega, kes on ka nüüd telest eemale hoidnud, ja temagi ütleb, et jumala mõnus tunne on. Eks ikka tuntakse tänaval ära, aga elu on palju rahulikum kui varem."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles