NÄDALA KUJU Jüri Ratas

Põhjarannik
Copy
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Ta sai sellega hakkama. Kuigi koalitsioonivalitsuse laialiminekul on oma osa kindlasti mõlemal poolel, oli selle lahutuse algataja Jüri Ratase Keskerakond.

Esmalt tekitasid nad põhimõttelise vastasseisu, tulles lastetoetuse järsu tõstmise eelnõuga välja ilma peaministripartei Reformierakonnaga kokku leppimata. Teiseks tõmbas Keskerakond riigikogus kriipsu peale eestikeelsele haridusele ülemineku eelnõule, milles oli enne kokku lepitud.

Sellises olukorras ei jäänud peaminister Kaja Kallasel muud üle kui kuulutada reedel praegune valitsuskoalitsioon lõppenuks, sest sisuliselt oli Keskerakond selle oma tegevusega juba varem lõpetanud.

Jüri Ratasel väärib see mäng küünlaid eelkõige sel juhul, kui nende manöövrite tulemusel õnnestub tal taas tõusta peaministri toolile. See võimaldaks järjest populaarsust kaotaval Keskerakonnal ehk vähem kui aasta pärast toimuvatel riigikogu valimistel teha parem tulemus, kui praegused reitingud tõotavad. Kui aga Ratase plaan lörri läheb, lendavad nii  ta ise kui ka Keskerakond sellest võttest ise selili. 

Samas eeldaks koalitsiooni taastamist EKRE ja Isamaaga. Viimane ongi praegu ihaldatud pruut, keda vajaksid enda poolele valitsuse tegemiseks ka Reformierakond ja sotsid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles