JUHTKIRI ⟩ Ukraina sõda muutis suhtumist kaitsevõime tugevdamisse

Põhjarannik
Copy
Kaitseväe Sirgala harjutusväli.
Kaitseväe Sirgala harjutusväli. Foto: Laura_Oks

Nüüd vist on iga Eesti inimene teadlik, mis koht on Nursipalu. Võrumaal laiendatav kaitseväe harjutusväli on viimastel nädalatel saanud igapäevauudiste osaks.

Seal on tekkinud elanike vastuseis ning riigi tipp-poliitikud on hädas laiendamise vajalikkuse selgitamisega. Nursipalu puhul on koguni soovitatudki laiendada selle asemel hoopis Sirgala harjutusala, kus kaevandatud karjäärialal pole inimeste kodusid ning kedagi ei pea välja tõstma.

Nagu tänasest lehest lugeda saab, ongi riik ette võtnud ka Sirgala harjutusvälja laiendamise, kuid siiani pole elanike seast protestihääli kostnud. Jah, laienduse alale ei jää majapidamisi, kuid Sirgala ja Viivikonna küla jäävad üsna lähedale ning arvestades, et seal elab alaliselt üle 80 inimese, suvel veelgi rohkem, võib harjutusväljalt kostuv müra inimesi oluliselt häirida.

Võrreldes varasemaga on aga suurenenud ühiskonna veendumus, et kaitsevõimet on vaja tugevdada.

Riigi kaitsevõimega seotud teemad on Ukraina sõja tõttu viimasel aastal aktuaalsust juurde saanud ning inimesed on ehk rohkem hakanud mõistma, miks näiteks Ida-Virumaale on olnud keeruline tuuliku- või päikeseparke rajada. Kui varem võis see tunduda kaitseministeeriumi jonniajamisena, siis nüüd mõjuvad ametkonna argumendid veenvamalt. Energiajulgeolekut ei saa tagada sõjalise julgeoleku arvelt. Sõja taustal on inimestele lihtsam selgitada riigi kaitsevõime tõstmise olulisust, sest kui veel rohkem kui aasta tagasi tundus sõjaline oht pigem vähetõenäoline, siis eelmise aasta 24. veebruar veenis kõiki, et kõik on võimalik ning kõigeks tuleb valmis olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles