Tõelise maavanema tagasitulemine?

Põhjarannik
Copy
Maavalitsuse ja maavanema aeg sai läbi 2017. aasta lõpus.
Maavalitsuse ja maavanema aeg sai läbi 2017. aasta lõpus. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Valitsusliitu moodustavad Reformierakond, Eesti 200 ja sotsiaaldemokraadid jõudsid põhimõttelisele kokkuleppele luua valitsuse Ida-Virumaa esindaja ametikoht. Kuid märksa tähtsam on, milline on selle ametikoha roll ja mis temast sisuliselt sõltuma hakkab.

Maavanemad olid samuti valitsuse esindajad maakondades. Omal ajal osalesid nad isegi valitsuse istungitel. Kuid seejärel hakkas keskvõim nende võimu samm-sammult kärpima. 2017. aasta lõpuks, mil maavalitsused sootuks kadusid, olid maavanemad jäänud sisuliselt vaid maakonna maskottideks, kes aeg-ajalt tähtsamatel puhkudel kõnesid pidasid.

Muidugi oleneb väga palju ka konkreetsest isikust, kes sellesse ametisse asub. Mõned suudavad oma sära, karisma ja energiaga teha end selles rollis maakonna huvides suuremaks, kui ametlikud pagunid ette näevad. Kuid ilma sisulise võimu ja rahakotita oleks maakonna käekäiku tuntaval määral mõjutada siiski keeruline.

Esialgu on küsimusi rohkem kui vastuseid, mis on koalitsiooni loomise praeguses staadiumis ka arusaadav. Kuid loodetavasti ei jää valitsuse esindaja piltlikult öeldes üheks täispuhutavaks kujuks avalikus ruumis, mis peaks sümboliseerima suuremat riigi kohalolekut Ida-Virumaal (mille vajadusest poliitikud nii sageli räägivad), vaid hakkab kandma samasugust rolli nagu maavanemad 1990. aastate alguses, mil neil olid reaalsed hoovad, kuidas koostöös riigi ja omavalitsustega maakonna elu edendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles