NÄDALA KUJU Kristina Kallas

Põhjarannik
Copy
Kristina Kallas.
Kristina Kallas. Foto: Eero Vabamägi / Scanpix

Kiviõlist pärit värske haridus- ja teadusminister Kristina Kallas külastas sel teisipäeval mitmete Ida-Virumaa linnade koole. Kohtus direktorite ja linnajuhtidega.

Ta andis kinnituse, et praegune valitsus ei tagane üleminekust eestikeelsele haridusele, ning nüüd peavad nii ministeerium, linnavalitsused kui koolide juhid tegutsema käsikäes, et see keeruline üleminek võimalikult sujuvalt ja väiksema valuga tehtud saaks.

Praegu on Ida-Virumaa haridusasutustes ametis ligikaudu 1500 pedagoogi, kelle keeleoskus ei vasta nõutud tasemele. Kuigi minister kuulis koolijuhtidelt, et huvi eesti keele õppimise vastu on tärganud ja selle väetiseks on ka Ida-Virumaal eesti keeles õpetajatele makstav priske palgalisa, on selge, et suurt osa õpetajatest ei aitaks ka see, kui see summa veel mitmeid kordi suuremgi oleks.

Narva linnapea Katri Raik võrdleb suure hulga õpetajate töö kaotamist põlevkivitööstuses toimunud suurkoondamistega. Kas ja millised padjad riigi poolt neile pehmemaks maandumiseks ning õnged uue elu alustamiseks antakse? Kuidas nende asemel uued tugevad õpetajad leitakse?

Ministril, kel on Ida-Viru juured ning kes on Narva kolledži juhina omal ajal ise õpetajate koolitamist juhtinud, peaks selleks peeneks operatsiooniks vajalik tunnetus olemas olema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles