JUHTKIRI Odinets ja Kiili, kas te tõesti hääletate selle poolt?

Põhjarannik
Copy
Ida-Virumaalt riigikogusse valitud reformierakondlase Meelis Kiili valimiskampaaniaauto Jõhvi keskväljakul.
Ida-Virumaalt riigikogusse valitud reformierakondlase Meelis Kiili valimiskampaaniaauto Jõhvi keskväljakul. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Valitsus on esitanud riigikogule vastuvõtmiseks nii maksumuudatuste kobarseaduse, mille vastuvõtmine toob kaasa ulatuslikud maksutõusud, kui ka eelnõu alles eelmisel aastal suures osas samade poliitiliste jõudude poolt vastuvõetud suurperede toetuste vähendamiseks.

Hea poliitiline tava on, et ellu viiakse neid suure mõjuga plaane, mida on enne valimisi valijatega jagatud ja mille jaoks toetust saadud. Seekord on asi täiesti tagurpidi.

Nii sotsid kui Reformierakond toimetasid enne valimisi ka Ida-Virumaa valijate postkastidesse klantspaberil ajakirju, milles rääkisid põhjalikult oma plaanidest. Nendest kavatsustest, mis nüüd on esimese kiiruga riigikogus vastuvõtmiseks valmis küpsetatud, ei olnud neis kampaaniaajakirjades ühegi sõnaga juttu.

Sellest tulenevalt ei ole Ida-Virumaa valijate häältega riigikogusse valitud sotsil Eduard Odinetsil ega reformierakondlasel Meelis Kiilil mingit põhjust ega õigust nende eelnõude poolt hääletada. Nad ei ole selleks oma valijatelt nõusolekut küsinud ega saanud. Nemad mõlemad, aga ka koalitsiooni kolmas osapool Eesti 200, rääkisid põhiliselt sellest, kuidas nad toovad senisest suuremas mahus saastetasude laekumised Ida-Virumaale.

Meelis Kiili sõitis valimiskampaania ajal Ida-Virumaal Reformierakonna värvides maasturiga, millel kirjad "Hüppa peale! Kindel juht!". Nüüd on see juht aga pealehüppajaid viimas räägitust hoopis teises suunas.

Nii Kiilil kui Odinetsil on riigikogu saalis võimalik näidata, et siinsetele valijatele antud lubadustest kinnipidamine on tähtsam kui parteisõdurina tagatubades kokkulepitule kulpi lüüa. Kui nad seda ei tee, siis kaotavad nad poliitikutena kohalike inimeste usaldust ja Odinetsi oleks edaspidi keeruline tõsiselt võtta ka Kohtla-Järve linnavolikogu esimehena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles