JUHTKIRI Ida-Viru esindaja peab oma tööle ise sisu looma

Põhjarannik
Copy
Ida-Viru küsimus on poliitikutel olnud aktuaalne aastakümneid, nagju võib lugeda ka 2015. aastal ilmunud samanimelisest  Põhjaranniku intervjuude raamatust.
Ida-Viru küsimus on poliitikutel olnud aktuaalne aastakümneid, nagju võib lugeda ka 2015. aastal ilmunud samanimelisest Põhjaranniku intervjuude raamatust. Foto: Kodused

Võimalik, et vabariigi valitsus jõuab sel nädalal kokkuleppele, kes saab Ida-Viru esindajaks ja millised on tema ülesanded.

Meenutuseks, et sellise ametikoha loomise kirjutasid kolm võimuerakonda pärast valimisi sisse koalitsioonileppesse. Reformierakond, Eesti 200 ja sotsid olid nii enne kui pärast valimisi arusaamisel, et Ida-Virumaa probleemide pundar kerib muudkui suuremaks. Et konkreetseid lahendusi ei söandatud kiiruga tehtud koalitsioonileppesse panna, siis kirjutati sinna sisse, et luuakse valitsuse esindaja koht. Lugegem sellest välja, et las ta siis vaatab, mida ja kuidas teha.

Järgnenud kuid on täitnud katsed kirja panna esindaja ülesandeid. Soovid ja arusaamised on olnud kirjud, mistõttu on eelnõu laialivalguv ning Ida-Viru omavalitsuste juhid sellele oma heakskiitu ei andnud.

Tegelikult ongi seda rolli keerukas kirjeldada. Selle ameti sisu loob suuresti see inimene, kes selle lõpuks saab. Oluline, et ta tunneks väga hästi Ida-Virumaad, omaks mõjujõudu võimuliidus ning silmad säraksid tahtest selle kandi elu paremaks muuta. See võikski olla tema ametijuhend lihtsustatult ühe lausega.

Ida-Virumaale peaks tulema vaid kasuks, kui keskvõimu juures on üks tegelane, kes pühendub selle kandi teemadele. Kuid seda vaid juhul, kui teised ministeeriumid ja asutused ei hakka oma tavapäraseid ülesandeid tema turjale veeretama.

Samas kui on arutatud, kas tegu on valitsuse esindajaga Ida-Virumaal või Ida-Virumaa esindajaga valitsuses, siis ei saa unustada, et palka hakkab talle maksma valitsus, mitte siinsed linnad ja vallad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles