JUHTKIRI Miks on seekordsed valimised tähtsad?

Põhjarannik
Copy
Foto: Elmo Riig / Scanpix

Euroopa Parlamendi valimisi on Eesti, aga ka teiste Euroopa riikide valijad ikka pidanud vähem tähtsaks kui kohalikke või parlamendivalimisi. Ja see on ka mõistetav, sest enamikule inimestest on see, mis toimub kusagil Brüsselis või Strasbourgis, suhteliselt kauge ja raskesti hoomatav. See, mis toimub kodupiirkonnas, on inimestele alati olulisem.

Tänavuste europarlamendi valimiste kontekst on aga hoopis teistsugune eelkõige Ukrainas toimuva sõja tõttu. Nüüdseks on Euroopa tajunud julgeolekuohtu ja asunud pärast mõningaid kõhklusi ka tegutsema. Kas piisavalt või mitte, on iseasi. Igal juhul on agressiivse Venemaa ohjeldamine praegu Euroopa Liidu jaoks küsimus number üks ja seetttu tuleb ka nendesse valimistesse suhtuda teisiti.

Ja kuigi loodetavasti suurem osa jõude nii Eestis kui mujal Euroopas on üheselt Venemaa agressiooni vastase hoiakuga, leidub neidki, kes sel teemal oma seisukohtadest rääkides hämavad, nimetavad agressioonisõda konfliktiks või suisa õigustavad Venemaa tegevust. Ka meil Eestis on selliste seisukohadega kandidaate, üks eredaim neist muidugi riigivastases tegevuses kahtlustatav Aivo Peterson.

Et minimeerida Venemaa tegevuse heakskiitjate võimalusi Euroopa Parlamenti pääseda, tulebki valima minna.

Ida-Virumaa jaoks on oluline muidugi ka rohepööre, mis vahepeal oli muutumas Euroopas vaat et rohepöörasuseks. Ka siin tasub eelistada kandidaate, kes keskkonnasõbralikumale eluviisile üleminekut mõistusega võtavad ning ei kutsu kohemaid riigi majanduse aluseks olevat tööstust hävitama.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles