JUHTKIRI: Valideeritud vallakodanikud

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Põhjarannik
Foto: Põhjarannik

Kui Tallinna püsielanikud valideerivad isikustatud ühiskaardiga juba mitu aastat end iga päev kohalikes trammides ja bussides, nautides tasuta ühistranspordi privileegi erinevalt ülejäänud eestimaalastest, siis peagi peaksid saama vallaelaniku kaardi ka Alutaguse valla inimesed.

Vaevalt et soodsam ujulapilet või suuskade laenutamise võimalus on need rosinad, mis mõjutaksid inimesi rohkem Alutaguse valda elama asuma. Pigem on selle mõte suunata olemasolevaid elanikke aktiivselt kasutama selles vallas loodud ohtraid tervisespordiga tegelemise võimalusi. Ent kui kaardid lähevad käibele, siis pole sugugi välistatud, et tulevikus laotakse sinna peale veel mitmeid vaid oma valla inimestele mõeldud hüvesid.

Üldisem küsimus on, kuivõrd põhjendatud on Eesti-suguses väikeriigis omavalitsustepõhine privileegide kehtestamine. Alutaguse vald on küll tulult ühe elaniku kohta üks Eesti jõukamaid. Kuid see jõukus ei tule elanike maksudest, vaid riigi poolt tasutavatest põlevkivi kaevandamisega seotud maksudest. Kui selle raha eest rajatud avalike objektide kasutamise tasumäärades lähevad käärid kohalike inimeste ja ülejäänute vahel väga laiaks, siis annab see lisaargumendi neile, kes leiavad, et praegune ressursitasu jaotamise süsteem pole õiglane ja vajab muutmist.

Kuid paraku on reaalsus, et praegu erinevad omavalitsuste kaupa väga paljude avalike teenuste hinnad, puudutagu see ühistransporti, lasteaiateenuseid või huvikoole. Selle taustal ei saa Alutaguse valda sugugi hukka mõista. Pigem on elanike motiveerimine tervisespordiga tegelema parem valik kui mõnes ühinemiseelses vallas kehtinud laustoetused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles