JUHTKIRI: Mis tuleb pärast munitsipaaltanklat?

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Põhjarannik
Foto: Põhjarannik

Illuka saab lähipäevil juurde uue vaatamisväärsuse − munitsipaaltankla. Olgugi et sinna tulevad ilmselt peale automaatjaama rendilepingu alusel opereeriva Alexela värvid ja logod, on tegu siiski küllaltki harukordse nähtusega. See vääriks ka nähtavalt märgistamist, sest küllap leiduks üksjagu palju möödasõitjaid, kes sildi Municipal Oil juures tehtud selfisid sotsiaalmeediasse postitaksid.

Turumajanduslikus Eestis on küll veelgi näiteid mõnedest tanklatest, mis rajatud maksumaksjate raha eest, ent need paiknevad enamasti muust maailmast üsna eraldatud paikades, nagu väikesaartel. Illuka asub aga maakonnakeskusest Jõhvist vaid paarikümne kilomeetri kaugusel.

Võib pikalt polemiseerida, kas 400 000 euro vallaraha kulutamine kütusetankla ehitamiseks on põhjendatud või mitte. Kui omaaegsed Illuka vallajuhid leidsid, et see on vajalik kulutus, ja kohalik kogukond selle peale vallamaja üle võtma ei tulnud, siis see ongi kogukondlik kokkulepe. Põlevkivivallal oli tänu laekuvatele ressursimaksudele vaba raha piisavalt ja küllap oli tankla tol hetkel heade mõtete pingereas kõik konkurendid tahapoole tõrjunud.

Viie omavalitsuse liitumisel tekkinud jõukal Alutaguse vallal on lähiaastate investeeringud paika seatud suuresti ühinemiseelsete soovide kompromissina. Lähiaegadel tuleb aga selgeks vaielda, mille peale tuleks kogu suure valla arengu huvides suunata edaspidi vaba raha, mida seni, kuni jätkub põlevkivi kaevandamine ja maksusüsteem ei muutu, on Alutagusel ühe elaniku kohta tunduvalt rohkem kui enamikul teistel omavalitsustel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles