Kiviõli elanikel vaid halvad valikud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Svetlana Heino.
Svetlana Heino. Foto: Matti Kämärä

Oktoobrikuus sööstis Kiviõli linna soojahind järsult lakke. Keskkonnaameti nõuete tõttu lõpetas Kiviõli Keemiatööstus põlevkivikatelde kasutamise ning linna katlamajas kasutatakse alternatiivina gaasi.

Kiviõli Keemiatööstuse suutmatust keskkonnanõudeid täita ning linnavõimu puudumist maksavad aga kinni hoopis Kiviõli elanikud.

Kiviõli Keemiatööstuse seletuste kohaselt ei kasutata hetkel põlevkivikatlaid ega köeta põlevkiviga, sest keskkonnaamet esitas ettevõttele seoses keskkonnakompleksloa ja välisõhu saastamisohuga mitmeid nõudmisi, mida ei ole seni täidetud. Probleemi lahendamiseni köetakse Kiviõli elamuid gaasiga, mis maksab kolmandiku võrra rohkem. Kiviõli elanike rahulolematuse on põhjustanud lämmatav hais, must tuhk ja suits, mis kahjustavad tervist ning langetavad elukvaliteeti linnas. Nõutud puuduste kõrvaldamise tagajärjeks aga on toasooja hinna tõus.

Kohaliku omavalitsuse tasandil probleemi nagu ei eksisteerikski. Kiviõli linna kodulehel on kirjas: "Kiviõli - roheline väikelinn Kirde-Eesti lääneserval." Mitte ühtegi märkust ega dokumenti linna halva keskkonnaolukorra kohta seal ei ole. Võib öelda, et koduleht on suunatud turistidele, kuid samavõrd peaks see olema mõeldud ka linnakodanikele endile ning probleemide vältimine tundub peitusemänguna iseendaga.

Kas sellist üldist tendentsi ei põhjusta kohaliku (rahva) võimu tegelik puudumine?

Omavalitsus ei ole suutnud siduda ettevõtteid ja kohalikke elanikke ühtsete huvidega süsteemi, kus töökohad, keskkonna kvaliteet ja piirkonna areng on võrdselt tähtsad. Kui selle aasta kevadel suunas keskkonnaamet Kiviõli Keemiatööstuse keskkonnakompleksloa projekti KOV-le läbivaatamiseks ja ettepanekute tegemiseks, ei tulnud sealt vastuseks ühtegi dokumenti, sest kohalikul tasandil ei soovita keskkonnaküsimustega tegeleda.

Kohalik omavalitsus ei ole aastate jooksul teostanud läbirääkimisi OÜga Kiviõli Keemiatööstus kohaliku keskkonnaolukorra parandamiseks ega osalenud probleemi kõrvaldamise tegevuskavade väljatöötamisel. Kohalik võim ei ole seisnud tekkinud sotsiaalsete pingete leevendamise eest.

Kuid veel kummalisem on olukord Kiviõli linna soojusega varustamise osas Kiviõli Keemiatööstuse poolt, sest Kiviõli Keemiatööstusel ei ole selles osas mingeid lepingulisi kohustusi Kiviõli linna omavalitsuse ees juba aastaid olnud. Kiviõli Keemiatööstuse katlad on vanad ning vajavad rekonstrueerimist ja kapitaalremonti. Avariiseisakute oht on reaalselt igal hetkel olemas.

Tundub, et Kiviõli linna elanikke on taas ära kasutatud sisepoliitiliste mängude ja suurte kasumite eesmärgil. Sisuliselt on Kiviõli elanik pandud kahe halva valiku ette. Kui nõuda keskkonnareostuse lõpetamist ning keskkonnaameti nõudmiste täitmist, siis tuleb kas istuda külmas või maksta soojuse eest topelt. Kui aga Kiviõli elanik taotleb soodsamat soojahinda, siis peab ta keskkonnanõudmistest loobuma ning musta tossu sisse hingama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles