Ants Üleoja auks kõlas Kiviõlis regilaul

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maakonna koorimuusikapäeval Kiviõli rahvamajas laulis kümme kohalikku koori - kokku 250 inimest. Fotol Avinurme naiskoor.
Maakonna koorimuusikapäeval Kiviõli rahvamajas laulis kümme kohalikku koori - kokku 250 inimest. Fotol Avinurme naiskoor. Foto: Matti Kämärä

Laupäeval kõlas maakonna koorimuusikapäeval Kiviõli rahvamajas 300pealise ühendkollektiivi esituses õnnitlus-regilaul koorimuusika suurkuju Ants Üleoja terviseks.

Seekordsel koorimuusikapäeval, kus osales kümme koori ja 250 lauljat, järeltähistati Ants Üleoja ümmargust sünnipäeva - legendaarne koorijuht sai mullu 18. novembril 75aastaseks.

Õnnestunud üritus

"Kogu Viru laulurahvas / idapoolseist kooridesta, / naisi-meesi dirigendid / tänavad ja õnnitlevad / vahvat Üleoja Antsu, / ausameelset laulumeesta / kõige eest, mis seni tehtud / ja mis veel on tegemisel," kõlas maestro tervituseks koorilauljate regilaulu esimene salm, kus eeslaulja oli Lüganuse ja Kirderanniku kooride dirigent Keio Soomelt ning sõnade autor Virve Osila.

"Maestro Üleoja on meie maakonnast pärit tuntuim ja armastatud koorijuht, kes on oma kodukohas Oonurmes asutanud Oonurme segakoori ja seda oma hõivatusele vaatamata juhatanud, pühendades koorile igas kuus kahel nädalavahetusel kokku neli päeva. Kohale tuleb ta iga ilma ja tervisega ning seda paljalt entusiasmist," kiitis Ida-Virumaa rahvakultuurispetsialist Erika Kõllo.

Üleoja ise märkis pärast koorilaulupäeva, et äsjane üritus oli üks paremaid seni toimunuist.

"Olles veidi kriitilisem, võib öelda, et maakonna koorimuusika seis pole just hiilgav, aga ka mitte päris lootusetu. Laulukoore pole jäänud vähemaks, neid on tulnud suisa juurde - näiteks Kirderanniku segakoor. Asi liigub ikka positiivses suunas. Üritusel pöörati mulle liiga palju tähelepanu, aga - mis seal salata - tegu oli meeldiva tähelepanuga," rääkis Üleoja.

Traditsiooniga üritus

Üleoja on juhatanud erisuguseid koore - sealhulgas ETV ja Eesti Raadio segakoori peadirigendina, vabariiklikku koorijuhtide segakoori, TPI akadeemilist meeskoori, Tallinna kammerkoori ja Eesti inseneride meeskoori. Ta on olnud Eesti rahvusmeeskoori dirigent ja mitmete laulupidude peadirigent.

Koorimuusikapäeval Kiviõlis oli külalisesinejaks Üleoja juhatusel tegutsev inseneride meeskoor Tallinnast. Koor andis kontserdi Eesti koorimuusika kullafondi kuuluvatest koorilauludest kuni tänapäevaste koorilauludeni.

Kõllo sõnul annavad koorimuusikapäevad kooridele võimaluse hooaja keskel kokku saada, koos laulda ja oma koori õpitud laule esitada, oma koorielu rõõme ja muresid jagada ning lõpuks ka ühises peolauas juttu puhuda, laulda ja tantsujalga keerutada.

Kogu maakonna koore ühendavat koorimuusikapäeva korraldatakse alates 1994. aastast ning varem on need toimunud veel näiteks Kohtla-Järvel, Avinurmes, Jõhvis ja Kohtla-Nõmmel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles