Mis on lahti Narva Transiga?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Transist lahkumise järel aitab Valeri Kozlov vormi hoida Kohtla-Järve Viru Sputniku hokimängijatel.
Narva Transist lahkumise järel aitab Valeri Kozlov vormi hoida Kohtla-Järve Viru Sputniku hokimängijatel. Foto: Matti Kämärä

Narva Transi 0:4 kaotus Tallinna Levadiale Eesti MV esimeses mängus ja Sillamäe Kalevi väravateta viik Tartu Tammekaga on asetanud Ida-Viru meeskonnad turniiritabelis kummalisse olukorda. Mõlemad meeskonnad on tabeli allosas ning ei suutnud kahe peale kokku kolmes mängus ühtegi väravat lüüa.

Eriti kurvastav on Narva pronksmedaliomanike olukord. Nende endine arst ja praegune agentuuri SoccerPro (mille valdkondadeks on õppe- ja treeningprotsessi metoodikate väljatöötamine ning rakendamine ja meditsiiniline töö spordis - A.F.) esindaja Valeri Kozlov leiab, et selle põhjusteks on klubi juhtkonna halvad otsused hooaegade vahele jääval perioodil. Oma monoloogis, kust kumab läbi mõningane pahameel temast lahtisaamise üle, analüüsib Kozlov Narva klubi tänavuste probleemide juuri.

"Koosseis on eelmise hooajaga võrreldes uuenenud peaaegu poole võrra. Samas on see ka pärast uuenemist mängijate keskmise vanusega 26,5 aastat meistriliiga üks vanemaid. Uustulnukatest võib heaks lisanduseks lugeda 29aastast Vitali Gussevit ja Venemaalt pärit väravavahti Vladimir Malkovit. Kuivõrd kasulikuks osutuvad kaks Aafrika leegionäri, selgub ilmade soojenedes: need noormehed avavad oma võimed täiel määral ainult suvel. Kuid nägime neid töös juba läinud laupäeval - põhjuseks traumade tõttu taas lühikeseks jäänud pink. Uus treenergi püüdis end pärast arusaamatut mängu ja hävitavat lüüasaamist superkarikas rehabiliteerida. Kaks esimest mängu näitasid, et meeskonda veel pole," leiab Kozlov. "Klubi astus jälle eelmise hooaja reha otsa, kutsudes peatreeneriks nn musta hobuse. Samas pean teda nõrgaks lüliks ja Narva Transi väljavaated meistrivõistluste esimeses ringis on kesised. Narva traditsiooni kohaselt võetakse siis peatreener maha ja hakatakse turniiritabeli põhjast välja rabelema omal jõul."

Valikud olid küsitavad

Kozlovi sõnul on meeskonna rahaline olukord stabiilne, kuid praegune õppe- ja treeningbaas on jalgpalliliidu ebakonstruktiivse suhtumise tõttu klubisse Eesti meistriliiga kõikidest klubidest kehvem. "Probleem peaks lahenema Kalevi staadioni kasutuselevõtuga. Seniajani lahendati seda hooajaks valmistumise käigus väljasõitudega Peterburi ja Läti turniiridele. Uue peatreeneri valikuid ei saa lugeda õnnestunuks. Hästi motiveeritud, ettevalmistatud, kiired ja piisavalt tehnilised noored, kellelt võiks kindlasti resultatiivset mängu oodata, saadetakse arusaamatutel põhjustel koju, meeskonda aga jäetakse tunduvalt nõrgemad, kuid see-eest vaiksed ja kuulekad mängijad.

Klubis üles kasvanud noortest võeti põhikoosseisu vaid kaks - Igor Ovsjannikov ja Vladislav Fjodorov. Neist võiksid saada Eesti jalgpalli tähed. Esimesel on unikaalne jalgpalluri mõtlemine, aga tema puhul tuleb individuaalselt tegeleda üldfüüsilise ettevalmistusega; teine on iseenesest üsna tehniline ja andekas mängija, kuid vajab erilist psühholoogilist lähenemist, et kõiki talle looduse poolt antud võimeid õigesti arendada. Kas väljast kutsutud treener vaevub sellega tegelema? Rohkem Narva Transil oma kasvandikest põhikoosseisule juurdekasvu tulemas ei ole. Sellest tulenebki üks probleem - motivatsiooni puudumine. Kust võtta patriotismi? Siin avaldubki treeneri võimekus, tema isiksus - oskuses liita need ambitsioonikad noormehed üheks mõttekaaslaste kollektiiviks. Vägisi meenub analoogia - Kazatšonok Sillamäel."

Tõehetk on käes

"Kazatšonok ja Prihhodko on umbes ühe põlvkonna mängijad, mõlemad Zeniidist. Ehk siis neil on üks koolkond - Zeniidi oma, vana hea Nõukogude kool. Kuid nad ei ole võrreldavad. Kazatšonok oli minevikus tugev mängija, ta on peatreeneri kogemusega ja ka muidu huvitav, sügav ning mitmekülgne isiksus. Sellegipoolest ei saanud ta Sillamäel hakkama. Prihhodko on aga teine väravavaht, kes NSVLi meistersportlase ja meistri tiitlid saanud varumeeste pingil istudes. Ta on treeninud vaid väravavahte."

Valeri Kozlovi arvates saabub tõehetk Narva Transile täna. Kell 18.45 algab neljanda vooru edasilükatud mäng meistriliiga debütandi Tallinna Kaleviga, kes jääb rahapuuduse tõttu Narva Transile mängijate võimekuse poolest selgelt alla. Kuid Kalev on esimeses kahes voorus saavutatud võitudega enesekindlust kogunud ja seda juhendab treener Sergei Ratnikov. Kurb küll, aga Kozlov kardab, et Narva Transi väljavaated on taas kesised. Tema meelest tõuseb Narva klubi tuhast alles suvel, mil avaneb üleminekuaken ja toimuvad treenerivahetus ning koosseisu uuendamine ja tugevdamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles