Balletifestival toob Jõhvi moskvalaste "Romeo ja Julia" ning "Maailma loomise"

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Maailma loomise" on lavastanud Moskva klassikalise balleti teatri juhid - Vladimir Vassiljev ning Moskva Suure teatri endine täht, kuulsa Maria Semjonova õpilane ja mantlipärija Natalja Kassatkina.
"Maailma loomise" on lavastanud Moskva klassikalise balleti teatri juhid - Vladimir Vassiljev ning Moskva Suure teatri endine täht, kuulsa Maria Semjonova õpilane ja mantlipärija Natalja Kassatkina. Foto: Põhjarannik

Sinnamaale, mil kõlavad Eesti Kontserdi hooaja lõppakordid, on veel viis kuud aega. Põhjarannik uuris Jõhvi kontserdimaja direktorilt Piia Tammelt, mida head ja paremat selle viie kuu jooksul pakutakse. 

Jätame jaanuari, veebruari, märtsi ja aprilli praegu vahele ning hüppame otse maisse. Teadagi miks. Sest siis toimub Jõhvi balletifestival, mis on kasvanud üheks Eesti kultuurielu tähtsündmuseks.

Räägime ikka kõik ausalt ära, mis hinge peal on (naerab). Me alustame balletiga juba veebruaris.

Seda ma vaatasin Jõhvi kontserdimaja kavast jah, et uskumatu aasta on meite mail alanud. Koos balletifestivaliga toimub esimesel poolaastal kolm täispikka tantsuetendust! Mis siis nüüd juhtus? Kas Peterburi ja Moskva koolkond ei mahu ühte tuppa ära, et nad tuleb eri ajal külla kutsuda?

Ei, seda mitte. "Pähklipureja" sobib lihtsalt talvisesse perioodi paremini. Tegemist on publikule tuttava Peterburi tantsutrupiga, kellega ma avasime oma esimese balletifestivali. Seekord annavad nad kaks etendust, esinedes Jõhvi kõrval ka Tartus. Balletifestivali soojendusesinemise jaoks on see igati vahva, et nad üle mitme aasta taas Eestisse tulevad.

Ja nad ei tule mitte katkenditega "Pähklipurejast", vaid annavad täispika etenduse.

Jah, see kestab koos vaheajaga kaks tundi. Tegemist on klassikalise "Pähklipurejaga", kus kõlab Tšaikovski muusika.

Rõõmus uudis nii eesti kui vene lastele ning nende vanematele pealekauba. 

Peaks olema küll, sest nad on selle lavastusega väga palju reisinud - Ameerikasse ja Jaapanisse välja - ning publik on olnud kõikjal vaimustuses. See on hea võimalus saada osa vene klassikalisest balletist, pealegi on kõik tantsijad selles lavastuses tulnud Vaganova-nimelisest balletiakadeemiast.

Balletifestivalil näeb publik aga kaht Moskva klassikalise balleti teatri suurepärast lavastust - "Romeo ja Julia" ja "Maailma loomine". 

Just. Tänavu meil balletigalat ei toimu, ja ei toimu just sellepärast, et meil on võimalus näidata kaht täispikka lavastust. Siiani oleme saanud Jõhvi balletifestivalil näha ainult Moskva balleti soliste. Need kaks lavastust on pealegi märgilise tähendusega. "Maailma loomist" peeti omal ajal väga vastuoluliseks lavastuseks, isegi skandaalseks ning see keelati Moskvas ära. Küll mängiti seda Leningradis, kus saalid olid välja müüdud ning piletitest sai tõeline defitsiit.

Milles see skandaalsus seisnes?

Seisnes selles, et kui laval olid paradiis ja jumal, kõlas klassikaline muusika, aga kui kujutati põrgut ja kuradit, oli laval rokkbänd. Nii et jah, see oli omal ajal märgilise tähendusega lavastus, mis küttis kirgi.

Teine lavastus, mille me festivali kavva valisime, on Prokofjevi "Romeo ja Julia", mis ei tohiks jätta kedagi ükskõikseks.

Aga räägime käesolevast kuust, mil on Jõhvi kontserdimajas kavas kolm absoluutselt eriilmelist muusikaüritust, sest ka parema tahtmise korral pole võimalik leida ühist nimetajat lembelaulik Toomas Annile, džässmuusik Oleg Pissarenkole ja Valgevene kultuuri sümbolile Pesnjarõle. 

Ja Pärnu linnaorkestrile.

Jah, ja Pärnu linnaorkestri kontsert ka. Pesnjarõl on vanust juba... No sada aastat vähemalt. Ja ikka kogub Eestis täissaale?

Jaa! Meil on Pesnjarõga tekkinud nende varasematest külaskäikudest väga soe isiklik kontakt ning nende soov Eesti publiku ees esineda on väga suur. Nad oleks nõus kas või igal aastal siia tulema. Viimati esinesid nad Ida-Virumaal kolm aastat tagasi Narva kindluse õuel. Nende armastus Eesti vastu on läinud iga külaskäiguga suuremaks ning nad tõesti ootavad taaskohtumist siinse publikuga. Atmosfäär, mis nende kontserdi ajal saalis valitseb, on eriliselt vahva. Meie publik armastab neid ja tunneb väga hästi nende lugusid - kes oma noorusajast, kes multifilmidest - ning Pesnjarõ kontserdile tulevadki mitu põlvkonda koos, nii vanaemad kui lapselapsed.

Kui Pissarenko kontserdist rääkida, siis see on džässisõpradele garanteeritud elamus.

Absoluutselt! Tema bändi koosseisus on parimad noored džässmuusikud. Ei saa rõhutamata jätta ka seda, et Pissarenko on ju Narva-poiss, kes on pannud Tartu džässielu kihama - juba sellepärast tasuks tulla sellele kontserdile.

Dzässikontserte on sel aastal veelgi, ja üks üritus on kavas ka folgisõpradele.

Meil on tekkinud täiesti arvestatav džässipublik. 23. veebruaril leiab aset suur džässikontsert, kus Estonian Dream Big Band teeb läbilõike Eesti džässi antoloogiast. See saab olema põnev kontsert, nagu ka 7. märtsil toimuv intiimset laadi džässiõhtu kammersaalis, kus esineb Pezzoli trio.

Tuleb tunnistada, et folgihõngu on meil jäänud sel hooajal aga väheseks. Seda enam ei tohiks selle muusikastiili austajad maha magada koostöös Viljandi pärimusmuusika aidaga toimuvat Anu Tauli plaadiesitluskontserti "Päevalodja", mis leiab aset 8. veebruaril.

Toomas Anni on oma kontserdi planeerinud suurde saali. Ma söön oma mütsi ära, kui see saal peaks täis tulema. 

Oma sihtgrupi hulgas on ta väga populaarne, nii et see on võimalik. Piletite eelmüük on alanud igatahes hästi.

Nii et mul tulebki hakata mütsi sööma...

Sellist täismaja, nagu meil on Hennessy aastalõpukontserdi ajal, pole kindlasti oodata, aga igaühel on oma publik ning mis saab parem olla, kui iga publikusegment leiab endale kavast midagi, mille pärast kontserdimajja tulla.

Seda kindlasti. Absoluutselt kindel on ka see, et publikut jagub kuhjaga juba järgmisel nädalal toimuvale Vanemuise traditsioonilisele "Memory" kontserdile, kus kõlavad eri muusikalide maiuspalad, ning Georg Otsa ja Raimond Valgre laulude kontserdile märtsis, kus esitajateks Marko Matvere, Jassi Zahharov ja Mart Sander, joostakse märtsis ilmselt tormi, seda enam, et kavas keskendutakse Otsa ja Valgre suhetele õrnema soo esindajatega ja nende taustal sündinud lugudele.

Jah, neid kontserte me ise ei korralda, aga meil on nende toimumise üle hea meel. "Memory" esinejate koosseis on alati olnud väga vahva, tänavu on selle trupiga liitunud Uku Suviste, kes on kaasatud Vanemuise džässlavastusse "Moonlight Express", olles seal Hedvig Hansoniga peaosas.

Aga Otsa ja Valgre muusika kontserti korraldavad Noorkuu poisid, kes on seda kava juba mujal Eestis teinud, ning see on osutunud tõesti väga menukaks.

Tõsise muusika tõsised austajad ootavad samuti juba märtsi, mil Jõhvi kontserdimaja laval võtavad koha sisse ERSO ja Kalle Randalu. Kontsert kannab üllatavat pealkirja "Jumalik komöödia". Kuidas on see kirjandusklassik Dantega seotud?

Kontserdil kõlab nimelt Mozarti klaverikontserdi ja Tšaikovski sümfoonilise fantaasia kõrval Boriss Tištšenko "Dante-sümfoonia nr 3. Põrgu". ERSOt on meil au võõrustada üks kord hooaja jooksul, seekord siis koos dirigent Nikolai Aleksejevi ja pianist Kalle Randaluga.

Päev varem, 13. märtsil on aga nii suured kui väikesed oodatud lastekontserdile "Kabaré Kalabalik", mis toob lavale Rootsi löökpilliansambli Komodo, mis koosneb akadeemilise löökpillimängija hariduse saanud noortest, kuid see, mida need noored laval teevad, on fantastiline segu pilli meisterlikust käsitsemisest, plahvatuslikust energiast, huumorist, teatraalsusest, liikumisest, rütmist... See on üks põnevamaid lasteüritusi, mis meil lähiajal aset leiab. Absoluutselt teistsugune.

Lapsi ootab ees ka kohtumine Pipi Pikksukaga - 28. aprillil, mil rahvusooper Estonia annab Jõhvis koguni kaks etendust. 

Me arutasime ühel päeval, et mitmes "Pipi Pikksuka" lavastus see Eesti teatrielus on, aga kuna see koosseis on väga rõõmsameelne ning nooruslik, siis igal juhul tasub vaatama tulla - nii eesti kui vene lastel ja nende vanematel. Lavale on oodata väga põnevaid karaktereid, sest mängima on kutsutud ka draamanäitlejad Ago Anderson ja Egon Nuter.

Kuigi Jõhvi kontserdimaja kodulehel haigutab suvekuudel vaikus, ei saa see kindlasti niimoodi olema. 

Juulis leiab aset traditsiooniline festival "7 linna muusika" ning augustis toimub Narva muuseumiga koostöös öökino, millest on samuti saanud traditsioon. Augustis on meil plaanis ka üks üllatus, aga sellest ei saa ma veel rääkida. Võin öelda vaid, et meie suvekava tuleb kontsentreeritum suursündmustele, aga kindlasti toimub ka väljaspool neid palju põnevat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles