Sternhof ja Kiviõli kavaldasid HITO üle

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhast töövõit - treener Priit Sternhofi nutika mänguplaani viisid mängijad edukalt ellu ja koosseisu poolest märksa tugevama HITO eest saigi Ida-Virumaa karikas ära napsatud.
Puhast töövõit - treener Priit Sternhofi nutika mänguplaani viisid mängijad edukalt ellu ja koosseisu poolest märksa tugevama HITO eest saigi Ida-Virumaa karikas ära napsatud. Foto: Matti Kämärä

Ida-Virumaa karikafinaalis võttis üllatusvõidu Askele/Kiviõli, kes alistas tänu kindlamale mängule viimasel veerandil suursoosiku HITO 68:57.

Finaali eel olnuks kõikide märkide järgi loogiline panuseid teha HITO peale. Nad on viimastel aastatel valitsenud maakondlikku meistriliigat ning on ka tänavusel hooajal liidrid viie võiduga kuuest mängust. Nende finaalivastasel Askele/Kiviõlil on samal ajal võitude ja kaotuste suhe viigis 3:3.

Ka meeskondade koosseisu põhjal olid kõik trumbid HITO käes. Nende rivistuses oli koguni kaheksa meest, kes mängivad ka Eesti meistriliigas, sealhulgas mitmed põhitegijad, nagu Siim Laur, Edvard Trumm või Georg Tambre. Kiviõli ridades oli vaid üks meistriliiga mees - Tõnis Uueküla. Viimastel aegadel kõva koormuse saanud Sander Saare jälgis tervisehäirete tõttu mängu varumeeste pingilt.

Külm närv lõpuminutitel

Ometigi oli Askele/Kiviõlil üks trump veel - treener Priit Sternhof. Kui meistriliigas juhendab ta HITOt, siis kodumaakonna sarjades Kiviõli meeskonda. Tundes ja teades HITO mängijaid, oskas ta eeldatavalt nõrgema koosseisuga Kiviõli meeskonna panna karikafinaalis mängima just sel moel, et HITO juhendajal Toomas Nõmmistel ei jäänud muud üle kui käsi laiutada.

Suurem osa finaalist kulges tasavägiselt, kord oli ees üks, siis jälle teine meeskond, ent kordagi ei kärisenud edu suuremaks kui neli punkti. Ent viimase veerandi viie minutiga pööras Kiviõli mängu otsustavalt enda kasuks.

Priit Sternhofi sõnul oli võidu võti mänguplaanist kinnipidamine. "Rääkisime enne mängu riietusruumis läbi mõned asjad, mida teha HITO pidurdamiseks, ja mehed tegidki need asjad ära. Oluline oli hoida mängu tasakaalus, sest kui HITO hoogu satub ja edu sisse teeb, on järele tulla väga raske. Lõpuminutiteks jagus meil rohkem külma närvi ja see saigi otsustavaks," sõnas ta.

Sternhofi kui nutika strateegi kõrval andis Askele/Kiviõli karikavõitu suurima panuse Tõnis Uueküla, kes tõi 16 punkti ja võttis ka 16 lauapalli. "Tõnis oli tubli. Tegi korvi all oma töö hästi ära. Meistriliiga mängudest on ta saanud märgatavalt kindlust juurde," sõnas Sternhof, kiites samuti mängujuht Kristjan Korjuse head tegutsemist. Korjusel olid selles mängus ka hiilgavad statistilised näitajad: 10 punkti, 12 lauapalli, 6 resultatiivset söötu ja 5 vaheltlõiget.

HITO oli loid

Toomas Nõmmiste tunnustas vastaseid. "Mängu algusest peale oli näha, et nemad tulid võitlema ja võitma, meie omad lihtsalt mängima. Kogu finaali oli meie mäng vaid loid kulgemine," ütles Nõmmiste, tõdedes, et tal ei õnnestunudki mängijaid äratada. "Kahjuks ei toiminud ka tavapärane HITO trump kaugvisked - neid läks väga palju mööda, kuigi vastane lasi küllaltki vabalt visata."

Nõmmiste loodab, et allajäämine karikafinaalis aitab meeskonda paremini häälestada meistriliiga mängudeks. "Ida-Viru meistrivõistlustel oleme favoriidid ja seepärast on kõigil eriline tahtmine meile koht kätte näidata. Arvata võib, et sel hooajal tuleb meie, Kiviõli ja Toila vahel esikoha pärast tige heitlus," märkis Nõmmiste.

Kuigi Kivõli mängis  HITO üle, ei kavatse Sternhof seepärast veel meistriliigas mängiva meeskonna koosseisus muudatusi tegema asuda. "See oli vaid üks mäng, mille põhjal ei ole mõtet põhjapanevaid järeldusi teha," sõnas ta.

Pühapäeval selgitati esimest korda Ida-Virumaa karikavõitja ka naiskondade seas. Finaal kujunes küllaltki ühepoolseks - favoriidiseisuses olnud Narva alistas Sillamäe Gümnaasium/Kalevi 63:29. Võitjatele tõi 17 punkti Anastassia Ptitsõna, tema arvele jäi ka 12 vaheltlõiget.

IDA-VIRU KARIKAFINAAL

* Askele/Kiviõli - HITO 68:57

* Skooritegijad: Kiviõli - Tõnis Uueküla 16, Mikk Kasesalk 13; HITO - Siim Laur 16, Edvard Trumm 12.

* Karikavõitjate koosseis: Tõnis Uueküla, Mikk Kasesalk, Taago Pikas, Reijo Peenema, Kristjan Korjus, Henry Tammann, Ergo Pikas, Marek Aun, Erik Raud, Jarno Sild ja Heigo Soppe. Treener Priit Sternhof.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles