Uus kontserdihooaeg tuleb juubeldades

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marcel Johannes Kitse võisid muusikagurmaanid trehvata ka 16. augustil Narva raekojaplatsil kõlanud Kanazawa kammerorkestri kontserdi solistina.
Marcel Johannes Kitse võisid muusikagurmaanid trehvata ka 16. augustil Narva raekojaplatsil kõlanud Kanazawa kammerorkestri kontserdi solistina. Foto: Matti Kämärä

Eesti Kontserdi juhi Jüri Leiteni sõnul on Jõhvi kontserdimaja uue hooaja märksõnadeks juubelite rohkus, eklektiline rahvusvahelisus ja sümfooniaorkestrite õnnistav tähelepanu.

Kui kultuurisõber asub tutvuma Jõhvi kontserdimaja äsja alanud hooaja bukletiga, võib ta rõõmustada selle üle, et tänavu on sinna lubatud lisaks Eesti Kontserdi korraldatavatele kontsertidele ka muud kontserdimajas aset leidvad vahvad üritused - oma plaanide koostamiseks ei pea infot enam mitmest allikast otsima.

Uus Valgre 

Kui hooaja avas 30. augustil uhkelt Venemaa tippsümfooniaorkester  Novaja Rossija Andres Mustoneni juhatusel, siis juba 26. septembril on kavas rahvusooper Estonia balletigala "Eesti ballett 95".

"Oluline on, et Jõhvi majja ulatuvad mõned meie väga olulised sarjad. Just tänavusel hooajal on näha, kuidas püüame oma suurt ja kirevat kava struktureerida sarjadeks - et publikul oleks parem temaatiliselt hoomata, mida pakutakse," ütles Jüri Leiten. Nii jõuab ERSO kontserdi näol 19. oktoobril Jõhvi kontserdisari "Nõnda kõneles Zarathustra. Richard Strauss 150" ja kontserti dirigeerib sarjaspetsialist Olari Elts.

Üldse on  tänavune hooaeg Leiteni sõnul ümmarguste sünnipäevade ja -aastapäevade poolest rikas (vt Kaljuste, Mustonen, Eespere, Rannap, Mägi - 60; Verdi ja Wagner - 200 jne) - juba hooaja avakontsert oli pühendatud Mustoneni 60. sünnipäevale. 4. oktoobril tähistatakse kontserdimajas Raimond Valgre 100. sünniaastapäeva kontserdiga "Õige valik - Valgrest Voorandini".

"Kontsert on üles ehitatud täiesti uutele arranžeeringutele ja lähenemistele, see pole traditsiooniline, magus lähenemine Valgre muusikale. Solistina seal üles astuv Datevik Hovanesian on aga nagu kadunud tütar, kes naaseb, sest armeenia lauljatar, kes elab juba mõnda aega USAs, oli omal ajal väga sage külaline meie džässifestivalidel, esinedes koos Lembit Saarsalu ja Tiit Paulusega," räägib Leiten.

Uue sarja "Pianisti portree" avab Jõhvis 25. oktoobril üks tänapäeva võimekamaid pianiste Mihkel Poll, kelle kohta Arvo Pärt on öelnud: "Ta on huvitav ja isikupärane muusik ning suurepäraste pianistlike võimetega, kandes ette äärmiselt keerukaid teoseid artistliku üleoleku ning muusikalise vabadusega."

Klassikatähed 

Eesti Kontserdi direktor peab üheks eelmise hooaja edukamaks projektiks "Klassikatähte 2013" ning 1. novembril kuuleb ja näeb Jõhvis selle võitjat tšellist Marcel Johannes Kitse, kes esitab ühes trioga Chopini, Ligeti, Pärdi ja Beethoveni palasid. Marcel Kitse võisid muusikagurmaanid trehvata ka 16. augustil Narva raekojaplatsil kõlanud Kanazawa kammerorkestri kontserdi solistina.

3. novembril toob Eesti Kontsert Jõhvi Mihkli kirikusse taas uue sarja "Müstilised hääled" kaudu Sardiinia 3000aastase laulutraditsiooni esindajad kontserdil "Mialinu pira". Leiteni sõnul kõneleb kontserdisari eksootilistest paikadest, kus lauldakse kohalike traditsioonide järgi kohalikku muusikat.

21. novembril kuuleb Narva kindluses Tallinna poistekoori, kes tähistab oma 25. sünnipäeva - piirilinnas antakse kontsert teel Peterburis asuvasse Jaani kirikusse. 22. novembril on kontserdimajas sarja "Pianisti portree" raames kontsert "1974: Oscar Peterson Tallinnas", kus kuuleb koguni nelja meie paremat džässpianisti: Kristjan Randalu, Jürmo Eesperet, Sven Kullerkuppu ja Raun Juurikat.

3. detsembril rõõmustab lapsi ja nende vanemaid lastekontsert "Nukkude laulud", mis on põnev sümbioos nukuteatri näitlejaist ja nende laulukoorist - kontserti juhatab loomulikult Buratino ja kaastegev on Siim Aimla.

12. detsembril näeb kontserdimajas Moskva riikliku Music Halli lummavat tantsuetendust, mis viib vaataja maailma eri paikadesse.

Eri Klas kutsub külla nii klassika- kui popmuusikasõpru kontserdil "Eri Klas ja sõbrad", kus ühes Pärnu linnaorkestriga laulavad Maarja-Liis Ilus, Ivo Linna ja Liisi Koikson ning dirigendirollis on muidugi maestro Klas ise.

Sümmeetriliselt lõpetab hooaja esimese poole 30. detsembril Andres Mustonen, kes dirigeerib Hennessy aastalõpukontserdil orkestrit Klaaspärlimäng Sinfonietta. "Klassikaline ja ere aastalõpp!" lubab Leiten. Järgmist aastat tasub muusikasõpradel Jõhvis oodata juba seetõttu, et 1. märtsil esineb Jõhvis taas ERSO - seekord aga oma peadirigendi Neeme Järvi juhatusel, kes kontserdimajas on seni vaid korra esinenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles