Tsementeeritud lollus toodab probleeme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Lilleväli
Foto: Peeter Lilleväli

Taas on kuulda ärevaid sõnumeid põlevkivist. 4. septembri Postimees kirjutas, kuidas VKG pole rahul Eesti Energia poolt neile müüdava põlevkivi hinnaga, mis uue lepingu järgi on 31 eurot tonni eest. Viimasel ajal ongi üsna tavaliseks muutunud sõnumid, kus räägitakse kaklustest põlevkivi varude ning hindade pärast.

Millest need probleemid on tekkinud? Veel mõni aeg tagasi oli põlevkivikompleks ühtne. See aga lõhuti ära ja hiljem pandi valesti kokku.

Olime omal ajal tolleaegse Eesti Põlevkivi juhatuse esimehe Mati Jostoviga seda meelt, et põlevkivi kaevandamine peaks jääma Eesti Põlevkivi kätte. Eesti Põlevkivi oleks siis kaevandanud ja müünud põlevkivi kõigile soovijaile optimaalsete hindadega. 7 aastat tagasi oligi lootus, et nii läheb - Jostovi ajastu lõpul oli Eesti Energia pigem ettevõtete liit, kus Eesti Põlevkivil oli säilinud oma iseseisvus. Kui mina olin Eesti Põlevkivist juba lahkunud, lasi Juhan Parts Sandor Liivel teha Eesti Energiast liitettevõtte. Eesti Põlevkivi pandi teenima pelgalt Eesti Energia huve.

Olen sel teemal kümneid kordi rääkinud nii ajakirjanduses kui ka riigikogus. Aga tsementeerunud lollus tekitab paraku juurde üha uusi probleeme. Sellesse Partsi ja Liive loodud süsteemi olid konfliktid juba sisse kirjutatud. Eesti Energia tegutseb teatavasti ka põlevkiviõli turul. Seepärast ongi ju eesmärk teha konkurentide elu võimalikult keeruliseks, kas siis üldse mitte müües põlevkivi või müües seda võimalikult kallilt. Ma ei arva, et see peakski nii olema, sest põlevkivi kuulub riigile ja riik võiks ometi oma maavaraga mõistlikult tegutseda. Sandor Liive ütleb intervjuus Postimehe ajakirjanikule, et "Eesti Energial puudub igasugune kohustus müüa oma konkurendile edasi meile lubadega kasutamiseks ettenähtud põlevkivi. Selline müügihindade vastandamine on põhjendamatu, sest see ressurss kuulub Eesti Energiale". Siinkohal tuletakski heale Sandorile meelde, et põlevkiviressurss ei kuulu ei Eesti Energiale ega ka isiklikult Sandor Liivele. Põhiseaduse järgi on põlevkivi Eesti riigi ja rahva omand. Väärarusaamast, et põlevkivi on Eesti Energia omand, kõik ju alguse saabki. Eesti Energia juhtide ja ka ministeeriumi asjatundmatuse tõttu on tuulde loobitud meeletult raha. Praeguse Ojamaa kaevanduse mahud oleks saanud väljata Viru kaevanduse ja Aidu karjääri kaudu. Eesti Energia juhtide vastutöötamise tõttu oli VKG sunnitud sadu miljoneid eurosid matma Ojamaa kaevanduse ehitamisse.Kordan veel kord: probleemi lahendused olid meil olemas - riigifirma Eesti Põlevkivi oleks meie pruuni kulda kaevandanud ja müünud seda konkurentsiameti kinnitatud hindadega. Kellelegi poleks liiga tehtud, ei Eesti Energiale ega kellelegi teisele. Riikki oleks oma osa saanud. Praegu tegeleb Eesti Energia kõlvatu konkurentsiga ja valitsus vaatab seda lihtsalt pealt. Ühe kaevandava firma puhul oleks kõik olnud kontrolli all. Liive ja Partsi viga on see, et nad ei jaga asja. Erilisest tarkusest ei räägi seegi, et ehitati utoopiline põlevkiviõli tehas, kus endiselt vaid metall koliseb. Asjatundmatute otsuste jada ongi tinginud praeguse olukorra meie põlevkiviturul. Nüüd on kõiki rahuldavaid lahendusi juba üsna keeruline leida, kuigi selle poole tuleb kindlasti püüelda. Kas siis müües põlevkivi börsil, luues ikkagi põlevkivi kaevandava riigifirma või leides mingi muu lahenduse, aga praegusel viisi jätkata on kindlasti vale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles