HENRI KASELO Ohtlikus korteris elanud pere loobus asenduspinnast

Copy
Kohtla-Järve linnapea Henri Kaselo.
Kohtla-Järve linnapea Henri Kaselo. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Linnavolinik Jaanek Pahka süüdistas 10. augusti Põhjaranniku arvamusloos Kohtla-Järve linnavalitsust selles, et me ei soovi aidata linnaelanikku, kes õnnetuse tagajärjel oma kodu kaotas, ning sidus selle populistlikult muude teemadega, kasutades pooltõdesid.

Selgituseks, et 4. aprillil kukkus aadressil L. Koidula 3 ühes esimese korruse korteris lagi alla. Selle õnnetuse tagajärjel keegi viga ei saanud, kuid lae varisemise tõttu tekkis oht, et ülemise korruse korteri põrand võib olla elanikele ohtlik. Linnavalitsuse ametnikud (linna kriisikomisjoni esimees ehk siinkirjutaja, ehitusjärelevalve peaspetsialist Andres Pedius, abilinnapea Aleksandr Keivabu) käisid kohapeal, kontrollisid olukorda koos päästeametiga ning jõudsid järeldusele, et lae kandekonstruktsioonid võivad olla ohtlikud ja vaja on teha lisaaudit. Eelöeldust johtuvalt piirati korter lintidega ja tunnistati elamiskõlbmatuks. Teise korruse korteri elanikele pakkus linn kohe ainult kommunaalteenuste maksmise kohustusega asenduspinda, üüritasu linn ei nõudnud. Korteris elanud pere loobus asenduspinnast.

Õnnetuse ajal ei olnud korteris elava pere liikmed Kohtla-Järve elanikud, kuid sellest hoolimata ulatas linn abikäe. Perekonnale selgitati, et tekkinud olukorras saab linn pakkuda asenduspinda ja ühekordset toetust esmavajalike kulutuste katmiseks. Võttes aluseks esitaja avaldatu ja perekonna abivajaduse erakorralisuse, otsustas Kohtla-Järve linnavalitsuse sotsiaalkomisjon taotluse rahuldada ning eraldada ühekordset loetlemata toetust ettenägemata juhtudel maksimaalses summas − 1000 eurot.

Kohalik omavalitsus ei saagi eraomanduses olevat kinnisvara remontida, seda ei tee ka teised Eesti omavalitsused, vastasel korral ei piisaks kogu linnaeelarvestki.

Korteril oli ka vormistatud varakindlustus, kuid kindlustusandja on keeldunud kahju hüvitamast. Linnaametnikud selgitasid perekonnale, et kahju hüvitamise nõue on vaja esitada varisenud lae korteri omaniku vastu, kuna tema tegevusetuse tõttu on lagi alla kukkunud. Samuti anti korteriühistule nõu majakarbi kindlustamiseks, kindlustamiseks vajalike auditite tellimiseks ning tuletati meelde, et maja korrashoiu eest vastutab korteriühistu, seega peab korteriühistu korjama remondifondi selliste erakorraliste sündmuste remonditööde katmiseks. Kohalik omavalitsus ei saagi eraomanduses olevat kinnisvara remontida, seda ei tee ka teised Eesti omavalitsused (sh rikkad Harjumaa omavalitsused), vastasel korral ei piisaks kogu linnaeelarvestki.

Samuti on linna reservfond korra kohaselt mõeldud vaid linnavalitsuse allasutuste ja linnaettevõtete toetamiseks erandjuhtudel. Näiteks on linnal oma eelarves olemas toetus korteriühistutele hoone fassaadi renoveerimiseks, katuse parandmiseks ja auditi tegemiseks, kuid kandekonstruktsioonide parandamiseks ei ole see meede siiski mõeldud. Ühesõnaga on linn omalt poolt täitnud mõjutatud perekonna ees kõik kohustused: pakkunud asenduspinda ja maksnud ka ühekordse toetuse. Korteri kordategemise eest vastutab korteri omanik koos korteriühistuga. Linna pädevuses on teavitada tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ametit olukorrast ning paluda neid vajaduse korral teha hoone ekspertiis eesmärgiga tuvastada maja elamiskõlblikkus.

Kui maja tehniline seisukord hakkab halvenema, saab linn pakkuda kõigile elanikele asenduspinda. Samuti oleme valmis kaasa aitama korteriühistule raha kogumisel eraalgatuslikult, kutsudes linnaelanikke ja meie partnereid üles abivajajatele annetama.

Mis puudutab kriitikat saanud linnavalitsuse ja linnavolikogu ühiseid suvepäevi-suveseminari, siis minu arvates oli see igati vajalik üritus, et seada sihte ning analüüsida meie linna probleeme. Nimetatud üritus oli meie eelarves varem planeeritud (eelarve poolt hääletasid ka opositsioonisaadikud, kuna see oli suuresti eelmise linnavalitsuse koostatud).

Suveseminaril arutasime endiste ja praeguste linnavalitsuse liikmete ning osalejatega, mis suunas peaks Kohtla-Järve linn edasi liikuma, mida saaks paremini teha jne. Tõesti, suveseminaril oli ka grillimine, kuid see oli verbaalne ehk grilliti linnavolinikke, kes andsid aru oma tööst, andes linnavalitsuse liikmetele soovitusi ja osaledes aktiivselt aruteludes.

Ma saan aru, et opositsioonisaadikuid ehmatas programmis olnud linnavolinike grillimine ära ning nad eelistasid üht teist üritust − vabamas vormis rannapidu.

"Vabandan" linnavoliniku ees, et valisime suveseminari läbiviimise kohaks Alutaguse tervisespordikeskuse, mis ei olnud sobilik rannapuhkuseks, ning keskendusime seminarivormile. Arvestades, et seda tervisespordikeskust kasutavad kõige rohkem Kohtla-Järve elanikud ning erinevalt Jõhvist ja Alutaguse vallast meie nende tegevust ei toeta, oli meie ürituse korraldamine seal vähemasti väikeseks toeks nimetatud keskusele.

Igatahes jõudu opositsioonile raskes linnavalitsuse järelevalvamise töös!

Tagasi üles