HENRI KASELO Poliitiline kemplus Kohtla-Järvele kasuks ei tule

Copy
Kohtla-Järve linnapea Henri Kaselo.
Kohtla-Järve linnapea Henri Kaselo. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Annan endale aru, et poliitikas ei ole igavesi töökohti, ning ma ei hoia kümne küünega ühestki ametikohast kinni. Loomulikult on mul veel tahet ja energiat, et jätkata üheskoos meie kodulinna edendamist. Mind aga teeb kurvaks asjaolu, kui madalale võivad langeda mõned politikaanid selleks, et realiseerida oma kitsaid huve, jättes tagaplaanile Kohtla-Järve ja ka Eesti riigi huvid tervikuna.

Selleks, et saavutada igasuguse hinnaga võimuvahetus, mõeldakse välja erinevaid süüdistusi. Nagu mulle üks umbusaldaja eravestluses mainis, et ära võta isiklikult, meil on sinuga hea koostöö, kuid selline see poliitika on. Kuid selline see poliitika ei peaks minu arvates olema ning ma usun, et saab palju paremini ja latti ei peaks nii madalale langetama!

Kümne kuu jooksul tehtust pean kõige olulisemaks, et saavutasime haridus- ja teadusministeeriumiga kompromissi uue koolihoone ehitamise küsimuses. Uued koolimajad tulevad ning meie haridusvõrk korrastub, andes tulevikus meie linnale vabanevate vahendite arvelt võimaluse enam panustada näiteks teede ehitusse, sotsiaalsfääri või tervise edendamisse läbi spordi.

Poliitiline kemplus, pidev umbusaldustega mängimine, palgatõusu häbimärgistamine ei tee ei uute töötajate ega investorite leidmist kuidagi lihtsamaks.

Eelarve küsimustes tunnustan meie finantsteenistust ja selle tegusat juhti, kelle eestvõttel koostati varakult linna negatiivne lisaeelarve, mis tagab meie linna jätkusuutlikkuse. Olime oma eelarve koostamises märksa konservatiivsemad, kui rahandusministeeriumi prognoosid ette nägid, kuid üldine majanduse seisak, mis on tingitud suuresti Ukraina sõjast ja meie ekspordipartnerite käekäigust, on jätnud oma jälje.

Jutud, kuidas nüüd haridusvaldkond kärbete pärast kannatab ning mingid asjad on jäänud tegemata, pole õiged. Me saavutasime kokkuhoiu ennekõike täitmata ametikohtade arvelt. Nendele kohtadele pole aastaid inimesi leitud. Meil ei ole mõtet seda raha niisama kontol hoida.

Tõsi, koondati ka abitöötajaid, kuid neid, keda ei olnud enam mõistlik palgal hoida. Mitte ühtegi haridus- ja kultuuriasutuste sisuga tegelevat töötajat ei ole koondatud ning meie linna lapsed seetõttu ei kannata. On vähendatud raha, mis on läinud preemiateks, mööbli ostmiseks, nutiseadmetele jne.

Praegune eelarve seis on meil tänu lisaeelarvele jätkusuutlik, kuna reageerisime kiiremini kui enamik teisi Eesti omavalitsusi, kes alles suve lõpus ja sügisel hakkasid negatiivseid lisaeelarveid koostama. Ka Harjumaa rikkad omavalitsused olid ja on hädas.

Mul on hea meel, et opositsioon tunneb muret linnavalitsuse uute töötajate leidmise pärast. Kuid uskuge mind, teie poliitiline kemplus, pidev umbusaldustega mängimine, palgatõusu häbimärgistamine ei tee uute töötajate leidmist kuidagi lihtsamaks, pigem vastupidi.

Mõistagi ei ole paljudel huvi kandideerida ametipostile, kus palk on palju väiksem kui õpetajal, kuid vastutus on suurem ja "boonuseks" on veel halvustav suhtumine. Hoolimata eelöeldust, oleme leidnud viimasel ajal mitmeid uusi töötajaid, kes on ennast juba heast küljest tõestanud.

Kindlasti on ka pärast linnavalitsuse struktuurireformi veel täitmata ametikohti. Kuid töö sai ära jagatud olemasolevate ametnike vahel ning struktuur muutus efektiivsemaks, samuti on meil järgmisest kuust lisandumas uusi töötajaid, kuna konkursikomisjonid veel tegutsevad kandidaatide vestluste ja otsuste langetamistega. Meie eesmärk ei ole valida ametisse esimest ettejuhtuvat inimest, vaid veenduda selles, et valitav on ka suuteline oma tööd tegema.

Olen ka ise koos teiste linnavalitsuse liikmetega asendanud meie spetsialiste, koostades kirju ja eelnõusid, või teinud ka näiteks heakorra järelevalvet. Oluline on see, et töö saaks tehtud. Paraku on meil varem olnud tööl ka inimesi, kes täitsid küll ametikoha, kuid ei soovinud oma valdkonna tööülesandeid täita, viidates asjaolule, et nad pole allkirjastanud ametijuhendit, ja keeldusid seda ka hiljem allkirjastamast, mistõttu jäi töö ikkagi tegemata või sellega pidi linnavalitsuse liige ise tegelema.

Kinnitan, et praegune linnavalitsus ei võta enam ühtegi uut inimest tööle eelnevalt allkirjastatud ametijuhendita, et selliseid olukordi tulevikus vältida.

Nii nagu uute töötajate leidmisel, ei tule poliitiline kemplus mõistagi kasuks ka investorite leidmisel. See, mis toimub praegu ka Sompa tööstuspargi osas, kus ettevõtja ei ole isegi veel oma taotlust linnavalitsusele esitanud, kuid juba kogutakse allkirju nende esmaste ideede vastu, on pehmelt öeldes kummaline ning tulevasi investoreid eemale peletav. Ei ole mõistlik ega ka linnaelanike huvides olla iga asja vastu pelgalt sellepärast, et see võib tunduda opositsioonile poliitiliselt kasulik.

Mul on hea meel, et eelöeldust hoolimata on siiski paljud ettevõtjad näidanud meie linna vastu üles suurt huvi, ning selleks oleme Kohtla-Järve linna võimalusi ettevõtjatele tutvustanud läbi meedia, reklaami, ettevõtjatega kohtumiste ja konverentsidel osalemise. Sellel on olnud ka tulemus. Näiteks õiglase ülemineku fondis ettenähtud ettevõtlusinvesteeringute rahalisest mahust ligi veerand ehk umbes 50 miljonit eurot suunatakse Kohtla-Järvega seotud projektidele, mis aitab luua ligi pool tuhat uut töökohta.

Mõistagi on siin suur roll olnud meie Kohtla-Järve tööstuspargil, Ida-Viru investeeringute agentuuril, kus ka linn on osaline. Eriti positiivne tulemus oli meie linna osalemine suure delegatsiooniga Ida-Virumaa kinnisvarakonverentsil, mis aitas näiteks meil müüa ka üle poole enampakkumisele suunatud linna korteritest. Positiivne on olnud ehituspoodides juhuslikult kohtuda kinnisvarakonverentsil osalenud investoritega, kes on öelnud, et meie delegatsiooni müügitöö on innustanud investeerima, ostma kinnisvara just Kohtla-Järvele.

Meie linnal on kindlasti positiivset tulevikku, selleks peame seda ise uskuma ja tegutsema ning innustama teisi, jättes isiklikud huvid tagaplaanile.

Tänased umbusaldajad on oma tegevusega paraku tõestanud, et neile ei lähe sisuliselt korda meie linna parem käekäik, vaid poliitiline omakasu. Ma olen andnud ka praegusele linnavolikogu opositsioonile võimaluse teha konstruktiivset koostööd erinevates küsimustes, kuid paraku see neid ei huvita, välja arvatud mõned üksikud erandid, kuna poliitiline sõu tundub olevat põnevam kui sisuline töö. Sellise tegevusega mängitakse end paratamatult nurka ning edaspidi on sellistel inimestel väga keeruline leida kaasamõtlejaid, kes neid edaspidi usaldaks.

Ainult eestlaseks olemisest ei piisa, tuleb teha tööd, sealhulgas koostööd, erinevate huvigruppidega, mitte külvata ühiskonnas vaenu.

Linnavolinikel on võimalus otsustada, kas nad lähevad kaasa selle avantüüri ja intriigiga, mis peletab eemale nii mõnedki investorid ning viib linna allakäigule, või valivad jätkusuutliku tuleviku.

Kohtla-Järve väärib kujundlikult paremat kui Odini sõdalaste tõrvikurongkäigud meie Keskalleel. Nagu ütlesid mulle mitmed kultuuriinimesed, et Kohtla-Järve on väga äge linn, olles kui lihvimata teemant, mis peatselt särab üle Eesti. Andkem selleks võimalus ning austagem Kohtla-Järve linnaelanike enamuse tahet, mida praegune koalitsioon esindab.

Kui umbusaldajatele praegune linnavõim ei meeldi, siis juba 2025. aasta valimistel on teil võimalus teha parem tulemus. Samas tuletan meelde, et rahvas ei ole nii rumal, et valib pelgalt selle järgi, kellel on ilusamad, paljastavad pildid sotsiaalmeedias, või laseb end mõjutada fabritseeritud süüdistustest ja valeinfost. Inimesed oskavad terasid sõkaldest eraldada küll.

Luban, et kui mind tõesti peakski umbusaldatama, siis ma ei kavatse käituda sarnaselt eelmise linnavalitsuse liikmetega kibestunult ega hakka uue linnavalitsuse tööd takistama. Linnaelanikud väärivad parimat!

Kohtla-Järve linnapea sõnavõtt enne umbusaldushääletust volikogus 26. septembril.

Tagasi üles