Sillamäe Kalevi peatreeneri pea pakule veel ei lähe

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi medalivõidust Sillamäe Kalevil sel hooajal unistada enam ei tasu, pole mai lõpust peatreeneri ametisse asunud Deniss Ugarov klubi juhtkonna usaldust seni veel kaotanud.
Kuigi medalivõidust Sillamäe Kalevil sel hooajal unistada enam ei tasu, pole mai lõpust peatreeneri ametisse asunud Deniss Ugarov klubi juhtkonna usaldust seni veel kaotanud. Foto: Matti Kämärä

Ebaedule vaatamata ei ähvarda alles maikuu lõpus Sillamäe Kalevi peatreeneri kohale asunud Deniss Ugarovit vallandamine, küll aga mõtleb klubi juht Aleksandr Starodubtsev uuel hooajal mängijate ridades suurpuhastuse tegemisele.

Laupäeval kaotas Sillamäe Kalev Tallinnas sealsele Levadiale 1:2 ja minetas sellega sisuliselt viimasedki medalilootused. Kümme vooru enne hooaja lõppu on mullune hõbedameeskond langenud viiendaks ja esikolmikust maas juba 14 punktiga ning selle vahe tagasitegemine on ebareaalne.

Ugarov pole võidusoont leidnud

Mai lõpus tagandas Kalevi juthkond kehvade tulemuste tõttu ametist mullu meeskonna meistriliigas teisele kohale tüürinud Sergei Frantsevi ja peatreeneriks sai 39aastane Deniss Ugarov. "Anname talle võimaluse näidata, et see meeskond on suuteline enamaks," põhjendas klubi president Aleksandr Starodubtsev treenerivahetust lootusrikkalt. Tol hetkel oli Kalev meistriliigas neljandal kohal ja esimesed kolm polnud veel sugugi lootusetult kaugel.

Paraku ei ole Ugarovi juhtimise ajal viimase kolme kuu jooksul Kalevi seis sugugi paremaks muutunud. Pigem vastupidi. Ugarovi perioodi plusspoolele jääb eelkõige võit Nõmme Kalju üle ja südi vastuhakk euroliigas Horvaatia nimekale klubile Spliti Hajduk, kellele siiski kahe mängu kokkuvõttes alla jäädi. Meistriliiga bilanss pole Ugarovi juhtimisel peetud 13 meistriliiga mängus sugugi selline, millega medalitele saaks purjetada: viis võitu, neli kaotust ja neli viiki. 39 võimalikust on saadud vaid 19 punkti.

Viimasest viiest kohtumisest on tulnud seejuures vaid üks võit, viik ja kolm kaotust. Alla on tulnud vanduda tabeli tipus olevatele Levadiale, Florale ja Kaljule.

Etteheited mängijatele

Ebaedule vaatamata kinnitas Starodubtsev eile Põhjarannikule, et ei kavatse Ugarovit lahti lasta. "Ta on hea treener ja ka inimesena väga sümpaatne. Ma ei näe praegu mingit põhjust tema väljavahetamiseks. Küll aga on mul etteheiteid mitmetele mängijatele, kes pole loodetud taset näidanud. Meil ei tule välja vahetada mitte treener, vaid osa mängijatest, ja seda me uuel hooajal ka teeme," kinnitas ta.

Konkreetse näitena nimetas Kalevi president eelmisel hooajal meeskonnaga liitunud keskkaitsjat Igor Tšeminavat, kes on mänginud nii Venemaa noortekoondises kui kuulunud ka Peterburi Zenidi ridadesse. "Ma rääkisin talle, et kui ta Sillamäel ka korralikult mängima ei hakka, siis ei ole tal põhjust jalgpallis suurt karjääri loota," sõnas Starodubtsev, kelle hinnangul oli Tšeminava otseselt süüdi viimases mängus Kalevile löödud teises väravas, kuna ta ei liikunud vastu Levadia keskkaitsjale Rahmonovile, kes segamatult palliga Sillamäe trahvikasti suunas kulges ja kauglöögist võiduvärava lõi.

Samas tunnistas Starodubtsev, et osa mängijaid tunneb endiselt nostalgiat eelmise peatreeneri Sergei Frantsevi järele. "Saan aru, et uuel treeneril on mõnevõrra teistsugused nõudmised ja käekiri, millega ei pruugi kõik kiiresti harjuda. Ka Ugarov teeb vigu. Kuid rääkisime meeskonna koosolekul, et Frantsevi lahkumise põhjustasid mängijad ise, sest nad ei näidanud hooaja alguses loodetud tulemusi. Frantsev ise tunnistas mulle, et ei oska enam midagi ette võtta," sõnas ta.

Nagu suur laatsaret

Loodetust kehvemad tulemused on Starodubtsevi hinnangul tingitud ka rohketest vigastustest. "Meil on meeskond kogu hooaja jooksul olnud nagu laatsaret. Sellises olukorras pane peatreeneriks kas või maailma parimad, aga ikka oleks rohkem punkte keeruline saada," võttis ta peatreeneri teema kokku, lisades, et kuigi hooajaks seatud eesmärgid jäävad kättesaamatuks, ei ole meeskond ka totaalselt põrunud. "Meil on olnud rohkesti ebaõnne, tugevamatele oleme alla jäänud enamasti vaid ühe väravaga."

Kevadel langesid vigastuste tõttu pikaks ajaks rivist välja Leedu leegionärid, poolkaitsja Darius Miceika ja keskkaitsja Mindaugas Bagužis. Kuu aega oli vigastatud Eesti koondises 21 korral mänginud vasakkaitsja Andrei Sidorenkov. Praegu ei saa tervisehädade tõttu täiega mängida meeskonna suurim väravakütt Jaroslav Kvassov ja suvel meeskonnaga liitunud Itaalia poolkaitsja Giorgio Russo, kes säras euroliiga mängudes. Vigastada sai ka ukrainlasest poolkaitsja Kirilo Silitš.

Näppu lõikas Sillamäe Kalev tänavu suvel ka meistriliiga mulluse suurima väravaküti Jevgeni Kabajevi taaspalkamisega. Kui talvel Indoneesiasse siirdunud Kabajev sealsest Jakarta Persijast hooaja ärajäämise tõttu naasis, loodeti, et väravakahur hakkab taas paugutama. Paraku selgus õige pea, et abi temast pole. "Enne Sillamäele tulekut käis ta end näitamas Venemaa klubis Ural. Ta sai seal vigastada, kuid ei rääkinud sellest meile," tõdes Starodubtsev, märkides, et praegu ravib Kabajev Peterburis vigastust ja parimal juhul võib ta platsile tulla alles oktoobris.

Noored pole arenguhüpet teinud

Hooaja alguses lootis Starodubtsev, et suure arengusammu teevad klubi nooremad mängijad. Tänavune hooaeg on pakkunud neile enda tõestamiseks ohtralt võimalusi, kuid keegi neist pole seda kuigi säravalt teinud. "Nii Aleksandr Volkov kui Kirill Novikov on osas mängudes päris hästi vahetusest sekkunud, ent samas tervet kohtumist nad korralikul tasemel veel välja ei vea," tunnistas ta, lisades, et ka teist hooaega põhikoosseisu kuuluv poolkaitsja Deniss Tjapkin pole järgmist sammu ülespoole teinud.

Kahe meetri pikkust Tjapkinit on Ugarov proovinud ka keskkaitses, kuid viimases kohtumise avaväravas oligi just tema põhisüüdlane, kui jäi õhuvõitluses alla pea jagu lühemale Levadia ründajale Ingemar Teeverile.

Starodubtsevi sõnul tuleb Kalevil nüüd võidelda Tallinna Infonetiga neljanda koha eest, millega kaasneb suure tõenäosusega järgmiseks hooajaks pääs euromängudele ja klubile ka priske rahaline preemia. Praegu on Infonetil Kalevist kolm punkti rohkem ja sel laupäeval on meeskonnad Sillamäel vastamisi. Presidendi sõnul on see sisuliselt mäng 200 000 euro peale [sellises suurusjärgus on euromängudega kaasnev preemia]. "Kui peaksime kaotama, on Infonetti järelejäänud mängudes püüda juba äärmiselt keeruline," tõdes ta.

Euroliigasse võiks Kalev jõuda ka Eesti karika võitmise kaudu. Selle nimel tuleb veel aga järjest hulga võite noppida. Järgmine samm tuleb teha 6. septembril, kui 1/16-finaalis võõrustatakse koduväljakul Paide Linnameeskonda.

Trans hingab kuklasse

Paralleelselt Kalevi ebaeduga on käsi pisut paremini käinud Narva Transil, kes viimati alistas Paide 2:0 ja on jõudnud tabelis Sillamäe Kalevi kannule, kuuendale kohale. Kaht Ida-Viru klubi lahutab nüüd veel üheksa punkti. Kui mitmete probleemidega heitlev Kalev ei saagi end tänavu korralikult käima ning uue treeneri Adjam Kuzjajevi juhtimisel Trans veelgi rohkem enesekindlust kogub, siis pole sugugi välistatud, et hooaja lõpuks püüab Narva Sillamäe kinni.

Kui pidada on jäänud veel kümme mängu, on Transil koos 33 punkti ehk rohkem kui mullu hooaja lõpus. Kuuendalt kohalt tahapoole kukkumine on samuti vähe tõenäoline, sest Paidet edestatakse juba 13 punktiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles