Ida-Viru noorsuusatajad alustasid hooaega vägevalt

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisaku noormees Kaarel Karri (keskel) tuli Eesti noortemeistriks suusasprindis ja kindlustas sellega suure tõenäosusega ka koha noorte olümpial Lillehammeris.
Iisaku noormees Kaarel Karri (keskel) tuli Eesti noortemeistriks suusasprindis ja kindlustas sellega suure tõenäosusega ka koha noorte olümpial Lillehammeris. Foto: suusaliit.ee

Eesti noorte meistrivõistlustel suusasprindis tulid noormeeste seas mõlemas vanuseklassis kuldmedalid Ida-Virumaale  kuni 16aastaste seas võitis Vane Vähk ja kuni 18aastaste seas Kaarel Karri. Päev hiljem olid nad mõlemad võidukad ka noortesarja avaetapil. 

Laupäeval Valgehobusemäel 20kraadises pakases toimunud mõlema vanuseklassi klassikastiilis eelsõitudes näitasid 57 osaleja seas kõige kiiremat aega koguni kaks Ida-Viru noormeest.

Idavirulased valitsesid eelsõite

M18 klassis edestas Iisaku suusaklubi Margus esindav Kaarel Karri ligemale kahe sekundiga Alutaguse suusaklubisse kuuluvat Kaivo-Mart Kangrot. Finaalis tõestas Karri, et on sel päeval kõikidest vastastest kiirem. Finaalis liidriks tõusnud Kangro medalivõimalus luhtus ühes kurvis, kus ta takerdus ja talle tagant üks konkurent otsa sõitis. Kokkuvõttes pidi ta leppima finaalsõidus kuuenda kohaga.

Samasuguse stsenaariumi järgi kulges idavirulastele võistlus ka M16 klassis. Eelsõidus olid kõigist teistest mäekõrguselt väledamad Alutaguse suusaklubi treeningkaaslased Illukalt Vane Vähk ja Daniel Kaširov. Vähk edestas rohkem kui nelja sekundiga Kaširovit, kes omakorda oli järgmistest kaks sekundit kiirem.

Vane Vähk valitses kindlalt ka finaalsõitu. Alutaguse noormeeste oodatud kaksikvõidu nurjas Kaširovi kukkumine ja temagi sai lõpuks kuuenda koha.

Kuni 16aastaste neidude klassis jõudsid Aveli Uustalu ja Veronika Kaldma eelsõidu aegade põhjal B-finaali, kus tulid vastavalt teiseks ja kolmandaks.

Võidud ka noortesarja avaetapil

Järgmisel päeval samas toimunud ETV-Swedbanki noortesarja avaetapil olid Kaarel Karri ja Vane Vähk taas võidukad.

7,5 km pikkusel klassikarajal käis kuni 18aastaste noormeeste vahel tasavägine heitlus, kus lõpuks olid kuus paremat vähem kui 20 sekundi sees. Kaarel Karri võit oli siiski veenev − ta edestas Henri Ahtiäinenit Jaak Mae suusakoolist rohkem kui 8 sekundiga. Pjedestaalikohale oli lähedal ka Kaivo-Mart Kangro − tal jäi kolmandast kohast puudu vaid 1,7 sekundit.

Kuni 16aastaste noormeeste 4,5 km sõidus olid peategelased Alutaguse suusaklubi suusatajad. Vane Vähk väljus kangest heitlusest esikoha pärast Võru noormehe Art-Kristjan Oleskiga tänu tugevale lõpule 2,7sekundilise võiduga. Kolmas koht kuulus kindlalt Kaširovile, kes oli 27 sekundit aeglasem kui Vähk. Kuuendaks sõitis end Avinurme noormees Armand Pihlak.

Ka Alutaguse suusaklubi neiud paistsid silma 16aastaste vanuseklassis. Aveli Uustalu sai sekundite mängus kolmanda koha, Veronika Kaldma oli seitsmes ja Helin Müüdla kaheksas.

Üks pjedestaalikoht tuli Ida-Virusse ka M20 klassis, kus Rico Jaanipere sõitis end kolmandaks.

Kõige nooremate ehk kuni 12aastaste vanuseklassis tulid Alutaguse klubist Kert Karu neljandaks ja Kevin Pihlak kuuendaks. N15 klassis oli Pia Kivil kuues.

Varas viis varustuse

Marguse suusaklubi eestvedaja Margus Rajas ütles, et Kaarel Karri puhul hakkab vilja kandma mitmeid aastaid tehtud kannatlik järjekindel töö. "Ta on arenenud samm-sammult, ilma järskute nõksudeta," rääkis ta Iisaku noormehest, kes nüüd läks õppima Otepääle Audentese spordikooli ja treenib seal Margus Uibo juhendamisel.

Karri ja Jaanipere valmistumine tänavuseks hooajaks sai tagasilöögi detsembri alguses, kui Tallinnas varastati autost peaaegu kogu varustus peale suuskade. "See oli ikka päris kõva pauk. Kõik läks: suusasaapad, suusariided, tossud, vaba aja riided. Seetõttu jäi minemata ka plaanitud lühikesse treeninglaagrisse Soome, kuna kiiresti polnud võimalik uusi asju asemele muretseda," rääkis Rajas.

Karri pöördus Facebookis suli poole palvega tuua tema asjad samasse kohta, kust need võeti. "Ma olen 100% kindel, et meil läheb neid rohkem vaja kui sul!" kirjutas ta, kuid see tõdemus mingit reaktsiooni ei äratanud.

Rajase sõnul peaks Kaarel Karri pääsema sel talvel Eesti koondisega noorte olümpiale, mis toimub Norras Lillehammeris ja kuhu Eesti saab saata vaid ühe noormehe.

Teiseks tähtsamaks võistluseks nii Karrile kui ka Alutaguse suusaklubi suusatajatele on Otepääl toimuvad Põhjamaade noorte meistrivõistlused.

Alutaguse suusaklubi eestvedaja ja treeneri Janek Vallimäe sõnul tasub noortesarja avaetapi tulemustega rahul olla, kuna 15 klubi noort jõudsid eri vanuseklassides esikümnesse. "Seda hoolimata sellest, et meil Pannjärvel polnud siiani veel klassikajälge ja kvaliteetset tehnikatrenni pole saanud teha," rääkis ta, lisades, et avaetapi tulemused näitavad, et üldjoontes on Ida-Viru noorte suusatajate lume-eelsed treeningud õnnestunud.

Kahetsust tundis Vallimäe vaid noorte meistrivõistluste sprindifinaalis toimunud kukkumiste pärast, mis nurjasid nii Kaširovi kui Kangro medalivõimalused. "Aga sprint ongi selline ala, kus tuleb võtta riske, ja mõnikord peab lisaks tugevusele ka õnne olema," märkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles