Uued jalad ja kortsuvaba nägu

Kristina Tammaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Põhjarannik
Foto: Põhjarannik

Tarbijakaitseametile laekub iga päev tarbijate pöördumisi igasuguste internetikeskkonnas pakutavate imetoodete kohta.

Üheks viimaseks hitiks tundub olevat Hallu Forte korrigeeriv seade, mille on väidetavalt  loonud parimad ortopeedid ning mis parandab jala deformeerumise (Hallux'i) ilma igasuguste valulike operatsioonideta. Esimesi paranemismärke lubatakse juba pärast 30 päeva möödumist.

Lisaks lubatud imelisele paranemisele iseloomustab imetoodete müügipakkumisi ka võimalus toote sobimatuse või paranemismärkide mitteilmnemise korral kogu makstud raha tagasi saada. Paraku esitavad tarbijad kaebusi, mille peamiseks sisuks on, et lubatud efekt puudub ja toote tagastamine ning raha tagasisaamine on raskendatud.Toodete müüki iseloomustab ka see, et pakkumiste taga olevat ettevõtet on tarbijatel raske tuvastada. Samasisulisi Eesti turule suunatud veebilehti on mitmeid.

Eelkõige panebki tarbijakaitseamet tarbijatele südamele, et internetipoed, kus kaupleja ei esita enne ostu sooritamist andmeid, mis võimaldaks tuvastada ettevõtet, eelkõige tema ärinime, asukoha aadressi ja muid kontaktandmeid, ei tegutse seaduspäraselt. Enamikul tarbijatel, kes on tellinud Hallu Fortet pakkuvatelt veebilehtedelt selle toote, puudub igasugune ülevaade, kes on toote müüja, kellele on võimalik esitada kaebusi ning kuhu toode sobimatuse korral tagasi saata.

Põhjalikumalt pakkumistega seotud veebilehti uurides selgub, et osal lehtedel on toodete müüjaks Ameerika Ühendriikide ettevõte, kellel puuduvad ametile teadaolevalt esindused Eestis või Euroopa Liidus. Imetooteid tellida võimaldavatel kodulehtedel on küll sageli avaldatud Eesti päritolu klienditeeninduse telefoninumber, millelt aga tarbijad tellimusest taganemise korral vajalikku abi paraku ei saa.

Juhul kui toodete ostmisel teeb tarbija tehingu Ameerika Ühendriikides või mõnes muus kolmandas riigis asuva ettevõttega, puuduvad tarbijakaitseametil võimalused ettevõtja suhtes menetlust algatada. Seetõttu tasuks tarbijatel alati enne tehingu sõlmimist kindlaks teha, kes on tehingu teine osapool ning milliseid andmeid ettevõtja enda kohta avaldab. Ostes tooteid väljaspool Euroopa Liitu asutatud ettevõtetelt on tarbija risk tehinguga seotud probleemide korral lahendust mitte leida oluliselt suurem.

Peale selle paneb amet tarbijatele südamele, et kaupleja lubadustesse imet tegevate toodete kohta tuleb suhtuda realistlikult. Eelkõige tasub olla ettevaatlik toodete puhul, mille mõju on silmanähtavalt liialdatud.

Hallu Forte kohta esitatud väited − aitab vähendada Hallux'it, vähendab paistetust, marrastusi, parandab liikuvust, vähendab põletikku, kergendab valu ja ebameeldivustunnet, tugevdab jalgade verevarustust jms − peavad olema teaduslikult tõestatud. Kodulehtedel on küll tarbijate usalduse tõstmiseks viidatud meditsiinilistele uuringutele ja toodet soovitavad kasutada arstid, kuid nende väidete tõepärasusse peaksid tarbijad suhtuma pigem kriitiliselt.

Hallu Fortet ja teisi imetooteid pakkuvatel veebilehtedel on kasutatud mitmeid ebaausaid kauplemisvõtteid, mis on otseselt seadusega keelatud. Näiteks lubatakse veebilehtedel soodushindu, mille puhul kiirustatakse tarbijat kohe otsustama ning toodet tellima, sest hea hinnaga pakkumine on saadaval "vaid täna" või väga lühikese perioodi vältel. Tegelikkuses on sama sooduspakkumine aktiivne aga määramata aja vältel ehk pidevalt.

Ettevaatlikuks peaks tegema ka veebilehtedel avaldatud tarbijate edulood ja näited imelisest paranemisest. Näiteks jagab täpselt sama kogemust Hallu Forte toote väga tõhusast toimest ja samade illustreerivate piltidega eri keeltes kodulehtedel küll Anna-, Barbara- või Lasma-nimeline naisterahvas.

Kevade saabudes ja rannahooaja lähenedes koguvad inimeste seas üha rohkem populaarsust ka muud reklaamitavad tooted, mis lubavad kiiret kaalukaotust, treenitud keha, näonaha noorendust ja muud sellist. Tarbijakaitseamet soovitab kõigil suhtuda sellistesse imetoodetesse ettevaatusega, sest nende kasutamine ei pruugi anda lubatud tulemust.

Otsustades siiski pakutavaid imetooteid proovida, tuleb tarbijal olla tähelepanelik ning teha enne tellimuse esitamist ja kauba eest tasumist kindlaks kõik olulised üksikasjad, nagu kaupleja nimi ja asukohariik, kauba tagasisaatmise tingimused jms. Hiljem aset leidvate võimalike probleemide tõhusamaks lahendamiseks tuleks säilitada kõik tellimusega seotud andmed ja dokumendid.

Ära lase ennast pügada!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles