Sillamäe Kalev jõudis trillerliku mänguga euroliigas edasi

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otsustava värava löömisel oli oluline osa rünnakule tõusnud keskkaitsjal Mindaugas Bagužisel, kes võitis õhuvõitluse ja suunas palli Daniil Ratnikovile, kes triblas mööda mitmest vastasest ning söötis tühja värava ette jäänud võiduvärava autorile Jevgeni Kabajevile.
Otsustava värava löömisel oli oluline osa rünnakule tõusnud keskkaitsjal Mindaugas Bagužisel, kes võitis õhuvõitluse ja suunas palli Daniil Ratnikovile, kes triblas mööda mitmest vastasest ning söötis tühja värava ette jäänud võiduvärava autorile Jevgeni Kabajevile. Foto: Matti Kämärä

Tänu lisaaja viimasel minutil löödud väravale alistas Sillamäe Kalev Euroopa liigas kahe mängu kokkuvõttes Soome klubi Espoo Honka ja jõudis teise ringi, kus järgmisel neljapäeval seisab ees kohtumine Venemaa tugevuselt viienda klubiga FK Krasnodar. 

Sillamäe Kalevi käik teisele poole Soome lahte oli kui haarav triller, mille lõpplahendus sündis viimasel hetkel. Meeskonna seiklused said alguse juba teel, kui Tallinnas paar kilomeetrit enne sadamat läks katki buss ja meeskond jäi laevast maha.

Viimaste minutite väravad 

Plaanitust veidi hilisem kohalejõudmine Sillamäe jalgpalluritele siiski arvestatavat mõju ei avaldanud ja esimesel poolajal kontrolliti mängu kindlalt. Ida-Viru klubi edasipääsu võimalused kasvasid hoobilt 25. minutil, kui meeskonna ainus Eesti koondise mängija Andrei Sidorenkov keerutas trahvilöögist palli väravasse.

Et nädal aega varem Rakveres toimunud "kodumängust" oli Sillamäe 2:1 võit ees, tuli Soome klubil seisu tasakaalustamiseks vähemalt kaks väravat vastu lüüa. Esimese poolaja lõpuminutil see neil õnnestuski.

Teisel poolajal kasvas soomlaste surve märgatavalt. Kalev võitles vihaselt kaitses ja ajalooline edasipääs oli käeulatuses. Ent kohtumise normaalaja viimasel minutil suutsid soomlased siiski teise värava ära lüüa ja viia kohtumine lisaajale. Ning taas sai saatuslikuks lisaaja esimese poole viimane minut, kui Soome koondist 24 korral esindanud Roni Porokara palli Sillamäe väravasse küttis.

Soome klubi ja tema poolehoidjate peomeeleolu tänu raskest seisust väljatulemisele sai aga hoobilt otsa, kui lisaaega oli jäänud mängida veel ligikaudu 30 sekundit. Rünnakule tõusnud Sillamäe keskkaitsja Mindaugas Bagužis võitis õhuvõitluse ning suunas palli Daniil Ratnikovile, kes mängis üle vastase kaitsja ja väravavahi ning veeretas palli Jevgeni Kabajevile, kes selle meetri pealt tühja väravasse lükkas.

Uhke oma mängijate üle

Sillamäe Kalevi peatreener Vadim Dobiža oli oma mängijate üle uhke, et nad võitlesid lõpusekunditeni. "See oli ehtne karikamäng selle kõige paremas mõttes. Kuigi närve kulus kõvasti, on just sellised võidud eriti magusad ja annavad kogu meeskonnale tohutult positiivse emotsiooni," sõnas ta eile.

Kuigi peatreener jagas kiidusõnu kogu meeskonnale, tõdes ta samas, et parandamisruumi on veel kõvasti. "Soomlased mängisid küllaltki avantüristlikult, nende kaitsjad tõusid sageli kõrgele rünnakule. Meil tekkis rohkesti häid kiirrünnaku võimalusi, kuid kahjuks ei suutnud me neid ära kasutada. Andis tunda, et kunstmuruväljakuga, millel pidime Soomes mängima, ei harjunud meie tehnilised mängijad kõige paremini. Samas tekkis meil endal nii kaitses kui poolkaitses aeg-ajalt probleeme ja sellest tulid ka sisselastud väravad," sõnas Dobiža, märkides, et suur kaotus oli see, et juba mängu alguses pidi ta välja vahetama vigastada saanud kogenud kaitsemängija Aleksandr Volodini.

Krasnodari vastu minnakse Tallinnas

Juba eeloleval neljapäeval läheb Sillamäe Kalev vastamisi tõelise superklubi - Venemaa kõrgliigas lõppenud hooajal viiendaks tulnud FK Krasnodariga. Meeskondade kaaluerinevust ilmestab seegi, et kui Sillamäe klubi eelarve jaoks on kaalukas panus euroliiga teise ringi jõudmisega kaasnev UEFA preemia 120 000 eurot, siis Krasnodari klubi aastaeelarve on Wikipedia andmetel 40 miljonit dollarit.

Venemaa klubi ridades on teiste seas Brasiilia ründaja Wanderson, kes lõi eelmisel hooajal kümme väravat, ja tema kaasmaalasest poolkaitsja Joazinho. Aga ka ligemale poolsada mängu Venemaa koondise eest pidanud poolkaitsja Vladimir Bõstrov ning Poola, Rootsi ja Islandi rahvuskoondiste jalgpallureid.

Et Ida-Virumaal puudub nõuetekohane staadion, peab Sillamäe Kalev oma kodumängu kõigi eelduste kohaselt Tallinna Lilleküla staadionil ja mäng algab neljapäeval alles kell 21.30, sest enne seda toimub samas Nõmme Kalju euromäng Poola klubiga Poznani Lech.

Mängupaigana oli kaalumisel ka Rakvere, kus Sillamäe pidas mõnusas õhkkonnas kohtumise Espoo Honkaga. Klubi turundusjuhi Raimo Nõu sõnul võib aga nüüd Rakvere staadion väikseks jääda, sest Krasnodari-suguse tippklubi mängu tuleb eeldatavasti vaatama ligikaudu 4000 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles