Sillamäe Kalev on tagasi suures mängus

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui juunis peetud kodumängus jäi Sillamäe Kalev valitsevale meistrile Tallinna Levadiale alla 0:2, siis nüüd võeti võõrsil veenev revanš 3:0. Ühe värava autor oli Jaroslav Kvassov (heitleb pildil Levadia väravavahi Smiškoga).
Kui juunis peetud kodumängus jäi Sillamäe Kalev valitsevale meistrile Tallinna Levadiale alla 0:2, siis nüüd võeti võõrsil veenev revanš 3:0. Ühe värava autor oli Jaroslav Kvassov (heitleb pildil Levadia väravavahi Smiškoga). Foto: Matti Kämärä

Kui veel kuu aega tagasi näis, et Sillamäe Kalev on medalikonkurentsist langenud, siis kuue järjestikuse võiduga on Ida-Viru klubi taas rühkinud meistriliiga tippude sekka.

Enamgi veel. Laupäevane jõudemonstratsioon, kus Kalev pani vastase väljakul veenva mänguga 3:0 paika valitseva Eesti meistri Tallinna Levadia, äratas mõtteid, et sugugi võimatu pole isegi tiitlivõit.

Meister mängiti selgelt üle

Et tegu polnud juhusliku õnnestumisega, vaid et Sillamäe on läinud heasse hoogu, näitab seegi, et eelmises voorus alistati sama skooriga lähikonkurent Tallinna Infonet.

Levadia peatreener Marko Kristal tunnistas pärast kohtumist ETV-le, et Sillamäe mängis nad igas mõttes üle. "Kaotasime kõik kahevõitlused, ma ei tea, kas mängu jooksul meil üldse mõni väravavõimalus oligi," sõnas Kristal.

Sillamäe läks kohtumist juhtima juba avaminutil, kui liiga suurim väravakütt Jevgeni Kabajev võttis vastaste trahvikastis palli hästi omaks ja lõi selle meisterlikult väravanurka.

Teisel poolajal pani Sillamäe peatreener Sergei Frantsev kümnesse vahetustega. Nii Jaroslav Kvassov kui Aleksandr Dubõkin lõpetasid õige pea pärast pingilt mängu sekkumist Kalevi kiirrünnakud täpsete löökidega.

Uue treeneriga uus hingamine

Sillamäe Kalevi presidendi Aleksandr Starodubtsevi sõnul on augustikuistes mängudes meeskonnale värske hingamise andnud nii uue peatreeneri Sergei Frantsevi tulek kui juulis neljas euromängus saadud kogemused.

"Frantsev on Venemaa tugevates klubides töötanud treener, kes oskab meeskonna potentsiaali võimalikult hästi ära kasutada. Ta on taastanud mängijates eneseusu ja teda kuulatakse hoolega," sõnas Starodubtsev, lisades, et kuigi hooaja keskel toimunud peatreeneri vahetuse tõttu sai klubi juhtkond fännidelt kõvasti kriitikat, näitab praegune asjade seis, et tegu oli õige otsusega.

Kuigi Frantsev ei teadnud enne juuli keskpaigas Sillamäele tulekut Eesti jalgpallist suurt midagi, on ta Starodubtsevi sõnul lühikese ajaga siinses liigas mängivaid vastaseid tundma õppinud. "Ta on teinud selle nimel ise kõvasti tööd, vaadates mõni päev kuus tundi järjest varasemate mängude videoid," rääkis klubi president.

Euroliiga kohtumised soomlaste Espoo Honkaga ja Venemaa superklubiga FK Krasnodar andsid Sillamäe mängijatele ettekujutuse rahvusvahelisest tasemest. "Kutid nägid, et Krasnodari klubi eelarve võib ju 60 miljonit dollarit olla, aga see ei tähenda veel, et nende vastu mängida ei saaks. Sellised mängud andsid kõvasti enesekindlust juurde," tõdes Starodubtsev.

Kui hooaja esimeses pooles paistis Kalev silma küll resultatiivse mänguga, aga lasi samas ka endale lüüa rohkesti väravaid, siis nüüd on Frantsevi juhendamisel ka kaitse paremini pidama saadud. Viimases viies mängus on Sillamäele löödud vaid kaks väravat.

Viimases kohtumises Levadia vastu pääses Sillamäe üks nimekamaid mängijaid, Peterburi Zenidi ridadesse kuulunud keskkaitsja Igor Tšeminava platsile alles viimaseks minutiks. "Ta on kahtlemata andekas mängija, ent tal on veel mitmeid puudujääke, mille kõrvaldamisega tuleb tööd teha, " sõnas klubi president.

Samas pidas ta positiivseks, et meeskonnas on tekkinud konkurents ja mängijad teavad, et kellelegi pole kindlustatud kohta põhikoosseisus. "Nii väravavahi, kaitsjate, poolkaitsjate kui ründajate kohale on pingilt asendus võtta. Muidugi võiks pink ise pikem olla ja kui kõik läheb hästi, siis järgmisel hooajal on meil mängijate valik veelgi suurem," ütles Starodubtsev.

Konkurendid komistavad

Sel ajal kui Kalev võidult võidule on sammunud, on esikolmikusse kuuluvad teised klubid järgemööda kaotanud punkte tabeli tagumise poole meeskondadele. Flora ei saanud näiteks viimati jagu Tartu Tammekast ja Nõmme Kalju on komistanud nii Narva Transi kui Paide linnameeskonna otsa, piirdudes neis mängudes vaid viigiga.

Tänu sellele ongi kümme vooru enne hooaja lõppu seis meistriliiga tipus läinud väga põnevaks ja meistritiitli pärast tuleb sügiskuudel tuline heitlus, kuhu peaks sekkuma ka Sillamäe Kalev.

Praegu on Floral 58, Levadial 57, Kaljul 56 ja Sillamäel 52 punkti. Ida-Viru klubil seisab nüüd ees kaks järjestikust mängu eelviimasel kohal püsiva Tallinna Kaleviga. Kui neis mängudes kuus kohustuslikku punkti ära tuleb ja praegune hea hoog püsib, kerkibki Ida-Viru meeskond üheks tiitlipretendendiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles