Sillamäe tegi suure sammu medalitele lähemale

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel hooajal olid Daniil Ratnikov ja Martin Vunk meeskonnakaaslased. Laupäevases kohtumises mängis Ratnikov keskväljakul selleks hooajaks Kaljusse siirdunud Eesti koondise poolkaitsja Vungi korduvalt üle ja tekitas oma meeskonnakaaslastele mitmeid häid väravavõimalusi.
Eelmisel hooajal olid Daniil Ratnikov ja Martin Vunk meeskonnakaaslased. Laupäevases kohtumises mängis Ratnikov keskväljakul selleks hooajaks Kaljusse siirdunud Eesti koondise poolkaitsja Vungi korduvalt üle ja tekitas oma meeskonnakaaslastele mitmeid häid väravavõimalusi. Foto: JANE PIPAR (Nõmme Kalju)

Sillamäe Kalev alistas laupäeval võõrsil 2:0 tunamulluse Eesti meistri Nõmme Kalju ja nüüd on Ida-Viru klubil medalivõidust puudu vaid üks võit.

Pärast mitut järjestikust kaotust juulis keskpaigas oli Sillamäe Kalev juuli keskpaigaks kukkunud viiendaks ja esikolmikust lahutas juba üle kümne punkti. Sellises seisus näis  medalikonkurentsi sekkumine ulmekirjanduse teemana.

Uskumatu tagasitulek

Ometigi üks voor enne hooaja lõppu on seis selline, kus seesama Ida-Viru meeskond on ainus, kes ei lase Eesti meistriliiga medaliheitlust muuta Tallinna meistrivõistlusteks. Kalev on teinud uskumatu tagasituleku tippu. Juuli lõpust alates on võidetud 15 mängust 14. Nende mängude väravate vahe on 50:7. Ainus tagasilöök tuli septembris, kui koduväljakul kaotati 0:1 praegu liidrikohal olevale Tallinna Levadiale.

Medalilootuste säilitamiseks ei olnud Kalevil laupäeval muud varianti kui võita Tallinnas mullust hõbedat ja tunamullust meistrit Nõmme Kaljut. Sillamäe mängijad said sellega veenvalt hakkama. Esimese poolaja 20. minutil ajasid Nikolai Mašitšev ja Jevgeni Kabajev kiirete lühikeste söötudega trahvikastis neli Kalju kaitsjat täiesti segadusse. Ilusa kombinatsiooni krooniks saatis Mašitšev palli värava ülemisse nurka.

Teisel poolajal tegi Mašitšev trahvikasti nurgast pöördelt ootamatu ja meisterliku löögi värava alumisse nurka, mille tõrjumisega üks liiga paremaid väravavahte Vitali Teleš hakkama ei saanud.

"Täitsa lõpp, kui hea Mašitšev selles mängus oli!" tõdes kuni maikuuni Sillamäe Kalevi peatreeneri ametis olnud Sergei Ratnikov. "Ta ei ole sel hooajal väga säranud. Aga nüüd tegi kaks sellist suurepärast väravat ja lõi lisaks kaaslastele 5-6 väga head olukorda."

Tähelepanuväärne, et kõik kolm eelnevat selle hooaja kohtumist oli Sillamäe Kalev samale vastasele kaotanud. Nii Nõmme Kalju peatreener Igor Prins kui keskkaitsja Alo Bärengrub tõdesid, et laupäevases kohtumises ei tekkinud neil  Sillamäe vastu vähimatki võimalust.

Sergei Ratnikovi sõnul tegutses Nõmme Kalju selles kohtumises erakordselt tujutult. "Näib, et meeskonnas käärib, sest see ei olnud see Kalju, keda oleme harjunud nägema. Aga  üks põhjus on ka selles, et Sillamäe on  praegu väga hea ja ega nad ei lase kellelgi enda vastu suurt midagi korda saata. Kaitseliin on väga enesekindlaks muutunud ja see võimaldab ka rünnakul julgemalt tegutseda," sõnas Ratnikov.

Sillamäe heast kaitsetööst, mida veab sügiseks üha paremasse vormi tõusnud äärekaitsja ja meeskonna kapten Andrei Sidorenkov, räägib ilmekalt fakt, et viimases seitsmes mängus on lastud endale lüüa vaid üks värav. Seegi juhtus puhtast hooletusest, kui Tartu Tammeka vastu eduseisul 4:0 viimase lisaminuti viimastel sekunditel lõpuvilet oodates jalg sirgu lasti.

Hõbe või mitte midagi

Medalitest lahutab Sillamäed aga veel üks võit. Eeloleval laupäeval kell 13 mängitakse koduväljakul hooaja viimases mängus Tallinna Floraga. Tabeliseis meistriliiga tipus on selline, et võit kindlustaks Kalevile hõbemedali. Kaotuse või viigi korral tuleks aga ilmselt medalitest suu puhtaks pühkida, sest praegu ühe punktiga selja taga olev Nõmme Kalju peaks viimases voorus ilmselt Tartu Tammekalt kolm punkti kätte saama.

Aasta tagasi mängisid samuti Kalev ja Flora viimases voorus omavahel. Tookord võttis Kalev võõrsil veenva 3:0 võidu, mis tagas talle pronksi ja jättis Flora medalita.

Teised Ida-Viru meeskonnad said eelviimases voorus suured kaotused. Jõhvi Lokomotiv sai Levadialt sugeda koguni 0:9.

Narva Trans jäi aga Infonetile alla 2:5. See kohtumine jääb meelde selle poolest, et Narva meeskond unustas Tallinna sõites maha oma mänguvormi ja pidas kohtumise vastaselt laenatud vestides. Tammeka võitis samas voorus Paidet ja puksis Transi seitsmendalt kohalt kaheksandaks. Sealt tõusmiseks tuleks laupäeval alistada kodus Levadia, kes omakorda vajab võitu meistritiitli kindlustamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles