Sillamäe Kalev tegi imet ja võitis hõbeda

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sillamäe Kalevi mängijad said laupäeval korduvalt juubeldada. See hetk pärineb teisest poolajast, kui Jevgeni Kabajev tegi seisuks 2:0. Ometigi ei olnud mäng sellega veel tehtud ja põnevust jätkus lõpuminutiteni.
Sillamäe Kalevi mängijad said laupäeval korduvalt juubeldada. See hetk pärineb teisest poolajast, kui Jevgeni Kabajev tegi seisuks 2:0. Ometigi ei olnud mäng sellega veel tehtud ja põnevust jätkus lõpuminutiteni. Foto: Matti Kämärä

Sügisel aina paremasse hoogu läinud Sillamäe Kalevi jalgpallimeeskond murdis hooaja viimases kohtumises rohkem kui poole tuhande toetaja silme all maha ka paljukordse Eesti meistri Tallinna Flora 3:2 ja tõi Ida-Virusse hõbemedalid.

Sillamäe Kalevi ja kogu meistriliiga suurim väravakütt Jevgeni Kabajev ütles vahetult pärast lõpuvilet, et kuigi pikk hooaeg on väga lühikese varumeeste pingiga meeskonnalt kõik mahlad välja pigistanud, suudeti viimaseks jõupingutuseks siiski end veel kokku võtta.  "Võitsime tänu sellele, et meil on ühtehoidev meeskond. Treener häälestas meid hästi, publik toetas väga tugevasti. Olime maksimaalselt kontsentreerunud selleks mänguks, millest olenes nii palju," sõnas ta.

Põnev lõpuetendus

Erakordselt põneva tänavuse Eesti meistriliiga hooaja  viimaseks vaatuseks  oli tabeliseis intrigeeriv. Enne laupäeva viimasest 15 mängust 14 võitnud Sillamäe Kalevit rahuldas laupäevases kohtumises vaid võit, sest see tagas hõbemedali. Kaotuse, aga ka viigi korral tulnuks leppida neljanda kohaga.

Kalev läks esimesel poolajal Kirilo Silitši efektsest üle puusa tehtud löögist juhtima. Teise poolaja alguses võttis  Flora ja Eesti koondise tõusev täht Karol Mets trahvikastis käega nupuvõttesse Kalevi keskkaitsja Igor Tšeminava ja kohtunik Eiko Saar määras pikemalt kõhklemata penalti.

Meistriliiga suurim väravakütt Jevgeni Kabajev virutas hirmsa tugevusega palli värava keskele ja paremale poole langev Flora väravavaht Sergei Prins ei suutnud seda tõrjuda. Kabajevi 36. värav sel hooajal tegi tabloole seisuks 2:0 ja tundus, et selles mängus on pinged maas. Aga ei kulunud minutitki, kui Floralt tuli vastuvärav.

Kümme minutit hiljem jooksis Flora kaitsjate vahelt osavalt vabaks Kalev keskkaitsja Mindaugas Bagužis ja suunas Andrei Sidorenkovi täpselt antud trahvilöögist tulnud palli peaga väravasse.  Kuid Flora ei olnud veel alla andnud ja 72. minutil mängisid nad nurgalöögi ajal Kalevi kaitsjad üle ja Albert Prosa vähendas kaotusseisu taas minimaalseks.

Järgnesid paarkümmend ärevat minutit, kus mäng kaldus üha sagedamini Sillamäe värava alla. Ent Ida-Viru meeskond kaitses sitkelt oma väravat päästva lõpuvileni.

Jõuga võetud võit

Sel hooajal oma kodulinna naasnud ja Kalevi kapteniks tõusnud Andrei Sidorenkov arvas, et publikule oli selline hooaja finaal tõeline maiuspala. "Väga huvitav ja võitluslik mäng. Oli palju väravaid ja põnevus säilis lõpuminutiteni," sõnas ta.

21 korral ka Eesti koondist esindanud Sidorenkovi sõnul oli ebatavaline, et selles mängus väravavõimaluste realiseerimine nii hästi välja tuli. "Mõnes mängus tekitame väga palju võimalusi, aga saame palli sisse vaid ühel-kahel korral. Täna kasutasime ära kõik kolm võimalust, mis meil tekkisid," sõnas ta, mööndes, et sama tegi tegelikult ka Flora.

Allajäämine Sillamäele kukutas Flora teiselt kohalt kolmandaks. Pärast kohtumist  ilmselgelt pettunud olemisega Flora peatreener Norbert Hurt ütles, et Kalev surus tema meeskonna ära suuresti füüsilise jõuga.  "Lasime väravad lüüa standardolukordadest. Töövõime poolest olime isegi paremad ja suutsime viimase kümne minuti jooksul suruda mängu vastaste värava lähistele. Aga meie probleem oli, et jõu poolest jäime alla," ütles Hurt, kes tunnustas Sillamäe meeskonda eelkõige väga heade kiirrünnakute eest.

Uus treener muutis palju

Sergei Frantsev asus Sillamäe Kalevi peatreeneriks juulis, mil meeskond oli küll euroliigas saanud hakkama soomlaste Espoo Honka konkurentsist väljatõrjumisega, kuid meistriliigas oli langetud viiendaks ja vahe esikolmikuga muudkui kärises. Medalivõit tundus sel ajal uskumatuna.

Laupäeval tunnistas Frantsev, et tal tuli meeskonnas muuta põhiliselt kolme asja: mängu mõistmist ja organiseerimist ning suhtumist jalgpalli. Lisaks parandati tema juhendamisel ära suured augud meeskonna kaitseliinis.  "Kaitsemäng on jalgpalli alus. Kui pole korralikku kaitset, võite lüüa ka 10 väravat mängus, aga teile endale lüüakse 15," tõdes ta.

Enne Sillamäele tulekut ei teadnud Frantsev  Eesti klubijalgpallist suurt midagi.  Tal tuli küllatki palju aega veeta ekraani taga, et õppida videote põhjal konkurente tundma. "Kui asusin tööle, oli mängude graafik väga tihe. Polnud aega treeninguid läbi viia. Pealegi tegi olukorra keerukamaks, et koosseisul puudus sügavus. Mul oli põhimõtteliselt võimalik valida vaid 12 väljakumängija vahel," ütles ta.

Linnavalitsuse vastuvõtt

Kogu laupäevasele kohtumisele platsi servas tuliselt kaasa elanud Sillamäe aselinnapea Eevi Paasmäe hõikas viis minutit enne kohtumise lõppu. "Poisid, pidage vastu. Kui selle mängu ka võidate, teeme linnavalitsuses teile korraliku vastuvõtu," hüüdis ta.

Poisid pidasid vastu. Loodetavasti teeb linnavalitsus sel vastuvõtul teatavaks kuupäeva, mil Sillamäe staadion saab ajakohastatud selliseks, et seal oleks võimalik ka euromänge pidada ja publikul mõnus olla. Praegu peab kohalik meeskond ausalt väljateenitud euromängudeks rentima staadioni kas Rakveres või Tallinnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles