Riigikogusse kandideerijad võiksid teha Ida-Viru kokkuleppe

Põhjarannik
Copy
Ida-Virumaa saadikutelt ootavad valijad, et lisaks oma erakonna huvide eest seismisele, hoiaksid kõrgel ka maakonna lippu.
Ida-Virumaa saadikutelt ootavad valijad, et lisaks oma erakonna huvide eest seismisele, hoiaksid kõrgel ka maakonna lippu. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Nüüdseks on enam-vähem teada, millised poliitikud asuvad riigikogu valimistel Ida-Virumaa valijate hääli püüdma.

Halb on, et võrreldes nelja aasta taguse ajaga on valijate arvu vähenemise tõttu Ida-Virumaa pidanud loovutama ühe mandaadi ehk siin ringkonnas läheb jagamisele vaid kuus kohta varasema seitsme asemel.

Et Ida-Virumaa hääl jääb arvult väiksemaks, peaks see maakonna huvidest lähtudes muutuma kvalitatiivselt tugevamaks. Viimastes riigikogu koosseisudes pole siit valitud saadikute ühine hääl olnud tugev ega ka harmooniline. Jah, riigikogus tegeldakse põhiliselt üleriigiliste küsimustega ja seistakse oma erakonna huvide eest. Kuid samas peaks siinsete inimeste valitud saadikud ilmutama ka heas mõttes kolkapatriotismi, sest just nemad peaksid olema kõige olulisemad piirkonna eestkõnelejad riigi tasandil.

Seepärast võiksid kõigi erakondade esinumbrid siin ringkonnas sõlmida näiteks Ida-Virumaa kokkuleppe, milles märgivad võimalikult konkreetselt ära seitse, üheksa või üksteist Ida-Virumaaga seotud kõige olulisemat asja, mille eest nad riigikogus ühiselt lubavad seista. See võimaldaks Ida-Virumaaga seotud olulisi küsimusi hoida päevakajalistena kõikides erakondades, olgu nad parajasti koalitsioonis või opositsioonis, ja tooks tugevamalt esile ka saadikute seotuse selle piirkonnaga, mille elanikud on neile hääle andnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles