JUHTKIRI Inimestele tuleb rääkida liitumise tegelikust sisust

Copy
Jõhvi sümboliks olev hirv jääb uue omavalitsuse sümboolikale ka pärast ühinemist Toilaga, kuid kas haldusüksusena jääb Jõhvi vallaks või linnaks, selles pole kaks omavalitsust pea aasta jooksul suutnud kokkuleppele jõuda.
Jõhvi sümboliks olev hirv jääb uue omavalitsuse sümboolikale ka pärast ühinemist Toilaga, kuid kas haldusüksusena jääb Jõhvi vallaks või linnaks, selles pole kaks omavalitsust pea aasta jooksul suutnud kokkuleppele jõuda. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Eelmisel aastal lahti läinud Jõhvi ja Toila valla ühinemiskõnelused algasid pealtnäha libedalt. Mõlemalt volikogult tuli heakskiit nende alustamiseks, tänaseks on läbirääkimiste juhtgrupid enamiku valdkondi üle vaadanud ja andnud need seisukohad volikogudele vaagimiseks. Kui aga Toila ühinemislepingu avalikustas, selgus, et see leping on puhas formaalsus, millest ei saa keegi mitte midagi teada selle kohta, kuidas uues omavalitsuses inimeste elu kulgema hakkab ja mis paremaks muutub. Ning mis ehk hoopis halvemaks.

Nii hakkas ka Jõhvi volikogu koalitsioonist kostma hääli, kus hakati asjade kohta kriitiliselt küsima. Jõhvi võimuesindajatest oli muidugi mõistlik selle peale öelda, et tellime siis sõltumatu analüüsi, mis peaks ütlema, kuidas hakkab elu Jõhvis kulgema ühinemise ja kuidas mitteühinemise korral ning missugused on alternatiivid.

Selline analüüs peaks andma ühinemise pooldajatele trumpe. Esiteks seetõttu, et dokument tellitakse hanke käigus oma ala ekspertidelt. Teiseks on raske ette kujutada, et analüüs võiks kalduda ühinemise vastu. Sest kui me räägime, et ühinemine peab olema elanike huvides, siis eelkõige tähendab see teenuste kättesaadavust ja kvaliteeti, olgu siis tegu haridus-, transpordi-, sotsiaal- või kommunaalvaldkonnaga. Ja sellegagi on raske vaielda, et mida väiksem omavalitsus, seda vähem on tal võimekust neid teenuseid heal tasemel pakkuda.

Eks siin ongi põhiteema, mis elanikele ja neid esindavatele volikogudele korda peaks minema. Võib ju ka rääkida identiteedi kaotamise riskist ühes või teises piirkonnas, kuid mis tähtsust sel on, kas lipp, mis võimuhoone ees lehvib, on endise Toila või Jõhvi oma, kui toilakas kehva transpordi tõttu sinna võimuhoone juurde enam hästi ei pääse. Ka see, kas tulevane omavalitsus saab olema vald või linn, ei oma tegelikult sisulist tähtsust. Sest kui ta omadega hakkama ei saa, ei aita ka valla ümbernimetamine linnaks mitte põrmugi.

Tagasi üles