JUHTKIRI Turisti ei meelita vaid vaatamisväärsused

Copy
Avatud talude päev Ida-Virumaal. Koolmeistri talu.
Avatud talude päev Ida-Virumaal. Koolmeistri talu. Foto: Matti Kämärä

Ida-Virumaa turismiarenduse algaastatel oldi ikka varmad rääkima sellest, kui kaunis loodus, kontrastiderohke maastik ja kirju rahvastik oma kultuuriliste eripäradega meie maakonnas on. Sellele kõigele on raske vastu vaielda, kuid selge on ka see, et turiste ei paelu ainult vaatamisväärsused. Tänapäeva puhkaja tahab saada ka meelelahutust, kõhutäidet ja lahket teenindust.

Meelelahutuse poolel on Ida-Virumaa turismiettevõtteid ühendav klaster juba ammu pingutusi alustanud, reklaamides maakonda kui seikluste piirkonda, kus igav juba ei hakka. Igal aastal toimub selles kontekstis ka Ida-Virumaa parima uue seikluse konkurss.

Ka toitlustamisega on lood oluliselt paremad kui aastaid tagasi. Korralikke söögikohti on arvestataval hulgal lisandunud ja loodetavasti lisandub veelgi, ehkki toitlustusäri on keeruline ja riskiderohke. Aga inimestele on kvaliteetne toit ja uued maitseelamused olulised. Ega muidu ole juba aastaid ülipopulaarsed avatud talude ja kodukohvikute päevad ning muud säärased ettevõtmised. Ka eelolev nädal toob Ida-Virumaale suisa mitu toidufestivali ning pole kahtlust, et rahvast sinna voorima hakkab.

Teeninduse tase on aga olnud murelapseks mitte ainult Ida-Virumaal, vaid üle kogu Eesti. Naeratavad, lahked ja rõõmsameelsed teenindajad ei ole paraku alati normiks. Seetõttu saab olema põnev jälgida, missuguse tulemuse annab klastri uus projekt, mis on suunatud just maakonna teenindajate külalislahkuse suurendamisele.

Tagasi üles