Kiisler loodavast kakskeelsest gümnaasiumist: Põhiseadust tuleb täita nii Kohtla-Järvel, Tartus kui Tallinnas (7)

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kiisler
Siim Kiisler Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Riigikogu valimiste Ida-Virumaa esinumber Siim Kiisler leiab, et Keskerakonna plaan likvideerida Kohtla-Järvel eestikeelne gümnaasium on eestluse ühe tugisamba hävitamine linnas.

Isamaa leiab, et täiesti vastuvõetamatu on sellise hariduspoliitika rakendamine Kohtla-Järve linnas, kus nii eesti- kui venekeelsest perest pärit lapsed vajavad kõrgetasemelist gümnaasiumiharidust ja lapsevanemad ning õpilased on väljendanud selget soovi ja tahet 100% eestikeelse õppe jätkamiseks.

Haridus- ja teadusministri avaldus, mille kohaselt Järve gümnaasiumi gümnaasiumiastme sulgemise järgselt ei ole võimalik õppida terves linnas kus elab enam kui 40 000 inimest, 100% eesti õppekeelega koolis, on naeruväärne.

Avalduse kohaselt alustatakse sügisel uues riigigümnaasiumis õppetööd lisaks eestikeelsele õppekavale kakskeelsete õppekavade alusel. Kui käivitub haridus- ja teadusministeeriumi avaldatud plaan sulgeda Kohtla-Järvel Järve gümnaasium ja jätta alles vaid riigigümnaasium, kus täielikult eesti keeles õppijad oleksid ilmselges vähemuses, hävitatakse sellega mitte ainult korralik eestikeelne kool, vaid ka üks eestluse tugisambaid tervel Ida-Virumaal. See võib tähendada mitte ainult laste

saatmist kodust kaugel asuvasse kooli, vaid ka paljude eesti perede ärakolimist Kohtla-Järvelt.

Kohas, kus pole eestikeelset ning eestimeelset kooli, pole ka eestikeelset tulevikku. Kõnealune kavatsus on ilmselgelt Eesti põhiseaduse vastane.

Isamaa on seisukohal, et HTMi tegevus on vastuolus EV põhiseaduse preambuliga, mis sõnastab riigi tahte arendada riiki, mis peab tagama eesti rahvuse ja kultuuri säilimise läbi aegade. Ministri avaldus on käsitletav tahtmatusena täita põhiseaduse preambulit.

Kvaliteetne ja kogukonna ootustele vastav haridus tuleb tagada kõigis maakonnakeskustes ja suuremates linnades.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles