JUHTKIRI Missugune koalitsioonipusle töötab Ida-Viru heaks? (1)

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läinud pühapäeval toimunud valimised pole siiani andnud selgust uue valitsuskoalitsiooni osas.
Läinud pühapäeval toimunud valimised pole siiani andnud selgust uue valitsuskoalitsiooni osas. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Keskerakonna pikk mõtlemisaeg valimised võitnud Reformierakonna ettepaneku üle alustada läbirääkimisi valitsuskoalitsiooni loomiseks päädis reedel senise peaministripartei äraütlemisega.

Poliitikavaatlejad ja ajakirjanikud nuputavad, mis võisid olla need põhiargumendid, mis keskerakondlastel reformaritega kokku ei lubanud minna. Ilmselt on seal asjaolusid mitu, alates sellest, et on erimeelsusi valimislubadustes, kuni selleni välja, et Jüri Ratas tahab jätkata peaministrina, või kuni selleni, et Keskerakond tahab tõsta läbirääkimiste mängus oma aktsiaid. 

Ja kuigi on tõsi, et Keskerakonna korvi andmine reformaritele vähendab viimaste mänguruumi, on tõde seegi, et ka tsentripartei enda manööverdamisruum jäi sellega väiksemaks. Selge, et neil ei ole võimalik jätkata senise kolmikliiduna, kus Keskerakonna väiksemateks vendadeks olid Isamaa ja sotsid − hääled ei annaks lihtsalt vajalikku enamust kokku. Nii ongi Keskerakonnal ainus võimalus pärast oravatele selja keeramist jõuda valitsusse koos Isamaa ja EKREga. Viimasega on sotsid teatavasti koostöö välistanud, nagu põhimõtteliselt ka Reformierakond. Peab olema üsna suur kujutlusvõime, et näha keskerakondlasi Yana Toomi, Mihhail Stalnuhhinit või Mihhail Kõlvartit ja EKRE esikõnelejaid Helmede perekonnast ühes valitsusliidus.  

Oravaparteil on parem valik − teha koalitsioon Isamaa ja sotsidega, kellega juba koos ka valitsetud, kuid kes reformikad kaks ja pool aastat tagasi valitsusest välja viskasid. 

Missugune valitsus oleks parim Ida-Virumaa jaoks? Põhimõtteliselt ei ole ju ükski erakond eitanud vajadust Ida-Virumaa probleemidega erandlikult tegelda. Reformierakond, olles pikka aega peaministripartei, tegi seda Andrus Ansipi juhtimise all peamiselt sõnades. Ehk on tänaseks olukord muutunud?

Võiks arvata, et Ida-Virule oleks parim, kui valitsuses oleks Keskerakond, sest siin on tema üks põliseid kantse. Aga peab ütlema, et selle kahe ja poole aasta jooksul, mil Keskerakond peaministripartei oli, pole oodatud efekti sellest maakonnale tulnud.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles