Valimisdebatt keskendugu Eesti arengu teemadele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Lilleväli
Foto: Peeter Lilleväli

Sõltumatu mõttekeskus Praxis analüüsib järgneva nelja nädala jooksul erakondade valimislubadusi sotsiaalkaitse, tervishoiu, majanduse, töökäte puuduse ja demograafia ning riigireformi teemadel. Pakutakse välja ka pikka aega Eesti arengut puudutavad aruteluteemad, millele võiks valimisdebatis rõhku panna.

Praxis koostab analüüsidele ja valdkonna trendidele baseeruvad taustapaberid Eesti arengu jaoks pikka aega olulistel teemadel. Algatuse eestvedajate sõnul ei ole valimised ainult poliitikute asi.

Valimisdebatt peaks ka valijaid harima ja looma ühtset mõtteruumi sellest, mis on üldse olulised teemad, millised on need muutused ja trendid, millega peame olema võimelised kohanema, mis on meile jõukohane. Et debatt looks arusaama Eesti väljakutsetest ja paneks mõtlema Eesti vajaduste, valikute ja võimaluste üle, mitte ei piirduks valimislubaduste kajastamisega.

Eesmärk on tekitada enne valimisi sisukas, edasiviiv ja tulevikkuvaatav arutelu, kus ajakirjanikud oskavad küsida sisuliselt ja süsteemselt ning valijad saavad aru, kui reaalsed on mingid lubadused ja mis selle tulemusel muutub. Valimisdebatt ei peaks olema erakondade ühepoolne monoloog ning populistlike lubadustega avaliku ruumi üleujutamine. Vastupidi, tuleks luua informeeritud keskkond, et valijad oskaks näha kaugemale kui lööklaused ja pealkirjad.

Valimiseelne ja -järgne arutelu peaks viima selleni, et ühiskonnas pikka aega tähtsatel teemadel tekiks valijal arusaam, milliseid olulisemaid muutusi kavandatakse pärast valimisi. Algatuse raames koostab Praxis temaatilised taustapaberid, võrdleb erakondade lubadusi ja korraldab ajakirjanikele infotunde. Aitame oma tööga mõista, milles konkreetse lubaduse taga olev probleem seisneb, milliseid lahendusi parteid pakuvad ning kuidas need probleemi leevendavad.

Mõttekoda kutsub üles ka teisi vabaühendusi, eksperte ja huvipooli aktiivselt osalema aruteludes ning tõstatama olulisi küsimusi. Vabaühendused ja erialaorganisatsioonid saavad anda olulise panuse arutellu, kui räägivad lahti oma valdkonna probleeme ja lahendusvõimalusi ning kommenteerivad erakondade seisukohti.

Praxise analüütikud koostöös partnerite ja meediaga võtavad fookusesse järgmised teemad: perioodil 26.-30.01 sotsiaalkaitse ja tervishoid; perioodil 02.-08.02 töökäte puuduse temaatika, haridus ja demograafia; perioodil 09.-15.02 majandus, maksud, riigitulud, ressursikasutus; perioodil 16.-22.02 riigireform.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles