Kreenholmi taassünni algus?

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui Kreenholmi kvartal jäi tööstusest tühjaks ning omanik lubas sellele elu sisse puhuda piirilinna uue kaubandus- ja meelelahutuskeskusena, kõlas see skeptikute kõrvadele paraja utoopiana.

Kindlust ei sisendanud seegi, et esialgu läks arendaja põhiaur nõukogudeaegsete ehitiste lammutamisele, mis ajaloolises kvartalis silma riivasid ning millele mingit funktsiooni ei leitud.

Nüüd, kui OÜ Narva Gate on teatanud koostöös kunstiakadeemia ja kultuuriministeeriumiga rahvusvahelise kunstnike residentuuri loomisest, paistab, et jää hakkab liikuma.

Võimalik, et muutunud poliitilises ja majanduslikus olukorras ei õnnestu realiseerida kõiki ideid. Näiteks on selge, et kaubanduse arendamine, uute kaubamärkide jaoutlet'ide piirilinna toomine, mis veel aasta eest oli aktuaalne, jääb ootama paremaid aegu.

Põhjaranniku arvates tasub eriti hoida pöialt nendele ettevõtmistele, mis ühendaksid kultuuri ja tööstuspärandit ning oleksid kogu piirkonna jaoks uudsed. Loomeinimesed, kes elavad ja ammutavad inspiratsiooni endisest tööstuskvartalist, rikastavad oma näituste ja ettevõtmistega kohalikku kultuurielu.

Kunstnike residentuuri rajamine annaks tuule tiibadesse ka järgmistele projektidele, sest sisendab rahastajatele kindlust, et Kreenholmi arendus ei jää ainult paberile.

Kultuuri ja tekstiilitööstuse pärandi ühendaja oleks ka kavandatav tööstuse teemapark, midagi AHHAA keskuse stiilis, mis oleks interaktiivne ja pakuks ohtralt avastamisrõõmu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles